Výtvarník Bidelnica oslávil narodeniny na svojej vernisáži

Bratislava, Admin – Vtedy keď sa zastaví čas je názov výstavy výtvarných diel akademického maliara Daniela Bidelnicu, ktorý pri jej otvorení zároveň oslávil životné jubileum. Aj preto sa rozhodol autor zrealizovať vernisáž práve v tento dátum. So svojimi priateľmi a mnohými vzácnymi hosťami tak oslávil v Galérii SPP svoje okrúhle narodeniny.

Daniel Bidelnica P1180291

Džezová speváčka Adriena Bartošová, ktorá patrí k speváckym a skladateľským osobnostiam na našej hudobnej scéne prišla zahrať a zaspievať majstrovi i celému publiku. Jej manžel Štefan Bučko predniesol v krátkom umeleckom programe jednu z Rúfusových básní.

Daniel Bidelnica P1180180

Akademický maliar Daniel Bidelnica sa narodil 16. februára 1957 v Nitre. Po maturite na umeleckopriemyselnej škole v Bratislave sa vrátil do Nitry, kde pôsobil v Ľudovej škole umenia. V roku 1977 sa rozhodol študovať na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na Oddelení monumentálnej maľby.

Daniel Bidelnica P1180257

Majster Bidelnica vystavoval svoje diela už na 200 výstavách. Vo svojej tvorbe sa venuje maľbe, voľnej grafike, body paintingu, art protisu, plastike a dizajnu. Súčasná farebná abstrakcia Daniela Bidelnicu vyšla z figurálnych maliarskych opusov. Postupne sa oslobodil od tvarovej závislosti a našiel si svoj vlastný štýl umeleckého vyjadrovania.

Daniel Bidelnica P1180296

Na výstave sme mali možnosť vidieť okrem jeho početných malieb aj niektoré úžitkové predmety, napríklad ornamentmi vyzdobený červený kostým jeho manželky Mariky, moderné biele sako Mareka Kochanského alebo pestrými farbami vkusne vyzdobené okuliare. Okrem toho maľuje aj sochy zvierat, autá i budovy.

Daniel Bidelnica P1180203

Majster Bidelnica je vášnivý cestovateľ, na poslednej ceste do Afriky vytvoril dva obrazy, ktoré mohli hostia vidieť na  vernisáži.  Je známe, že vývojové etapy umelca ovplyvnili zahraničné študijné cesty (Kanada, Mexiko, Brazília, India, Kuba, Egypt). Do jeho diela postupne vniesli zásadné pochopenie odkazu starobylých kultúr a napomohli zrodu odvážneho a charakteristického koloritu. Ten možno vidieť aj na majstrovom saku, ktoré si obliekol práve na túto slávnostnú príležitosť.

Daniel Bidelnica P1180280

Medzi pozvanými nechýbali ani známe moderátorky z televízie.

Daniel Bidelnica P1180201

Osobne je Bidelnica zástancom harmónie na základe kontrastu. Tým, že je pozitívne naladený človek, vkladá tieto pocity, vnemy a predstavy aj do svojich maliarskych kompozícií. Vytvára určité farebné akordy, v ktorých prevládajú svieže optimistické tóny. Majster rešpektuje aj symboliku farieb a snaží sa ju proporčne využívať vo svojej farebnej stupnici.
Niektorým farbám dáva väčší priestor, iným menší, ale výsledok je vždy harmónia, súzvuk, ktorý podmieňujú aj rôznorodé plastické štrukturálne formy. Vzniká priestor a istá optická hra spojená s filozofickou otázkou, čo je v pozadí a čo vidíme na prvý pohľad.

Daniel Bidelnica P1180256

Na obraze s názvom Moje DNA vidíme priezvisko autora vyjadrené rôznorodými farebnými štruktúrami, šrafúrami, pestrými kombináciami farieb. Pri druhom pohľade vidíme aj slovo DNA.

Najnovším médiom, ktoré výtvarník vo svojich dielach používa je sprej. Na farebné pozadia sprejuje kruhy rôznych veľkostí a farieb, ktoré tiež prezentuje na výstave.

Daniel Bidelnica P1180184

Na torte nechýbal autorov obraz, samozrejme jedlý :-).

Daniel Bidelnica P1180206

Tí, ktorí majú v láske výtvarné umenie známeho umelca Daniela Bidelnicu majú práve teraz možnosť navštíviť bratislavskú galériu SPP. Výstava je otvorená od Po – Pi 11.00 – 18.00 a potrvá do 10. marca.  Vstup do galérie je bezplatný.

(Zdroj: Valéria Nagyová, Foto: Thea Bašťovanská)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*