Vernisáž a krst knihy Paríž-le rêve Danice Pauličkovej

Bratislava, Admin – Akademická maliarka, spisovateľka, poetka aj fotografka. To všetko je Danica Pauličková, ktorá mala 6. novembra vernisáž výstavy svojich diel a súčasne krst knihy: Paris Le rêve – Zápisky z Paríža.

Básne zaradené do zbierky Paris Le rêve (Paríž – Sen) vznikli počas autorkinho študijného pobytu v meste na Seine, ide o jej básnickú prvotinu. Uvedenie knihy sa konalo v galérii Národnej banky Slovenska v Bratislave v rámci vernisáže výtvarných diel a fotografií D. Pauličkovej. „Krstným otcom“ knihy sa stal guvernér NBS Jozef Makúch, kurátorom výstavy bol Ľuboslav Moza. Výstava bude otvorená pre verejnosť v galérii Národnej banky Slovenska v Bratislave v pracovné dni od 9,00 – 16,00 hod. do 28. 11. 2018. 

Básne D. Pauličkovej po slovensky a francúzsky recitovala herečka Lucia Hurajová (zľava).

„Vystavujem svoje diela, ktoré vznikli na mojom tvorivom pobyte v Cité internationale des Arts v Paríži. Študovala som tam rok na École des Arts Decorative,“ objasnila Danica Pauličková.

Guvernér NBS Jozef Makúch si s autorkou diela so záujmom prezerá jej publikáciu.

„Neskôr som viackrát bola na tvorivom pobyte v Paríži, kde som maľovala v ateliéri. Tak vznikali postupne zápisky v podobe denníka, poézie, fotografie, skice a maľby. Patrím k tým výtvarníkom, ktorí si dokážu sadnúť na múrik a priamo robiť skice na miestach, ktoré ma zaujmú a neskôr ich dotvorím v ateliéri. Básne, ktoré som tam vytvorila, sú v knihe Paris Le rêve a už ich preložili aj do francúzštiny.“

Danica Pauličková (1953), akad. maliarka žije a tvorí v Bratislave. Vo svojej tvorbe sa venuje grafike, maľbe, ilustrácii, fotografii a sklu. Vo svojom vydavateľstve Seneca vydáva vlastné knihy, najmä pre deti.

Zľava: Michael Angelov, CEO, Creative Station, Anton Hykish, spisovateľ, Danica Pauličková, výtvarníčka a autorka, Stanislav Harangozó, doc. a akad. maliar, Martin Kellenberger,výtvarník.

      

Vernisáž v galérii NBS 6. 11. obohatila spevom francúzskych šansónov Monika Stanislavová a básne D. Pauličkovej po francúzsky a po slovensky recitovala Lucia Hurajová.

Návštevníci výstavy si môžu v prípade záujmu uvedené diela zakúpiť.

(Zdroj: Text a foto: Danica Pauličková; Pripravila: red.)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*