V IKARE vyšla kniha Štvrtá stena od Danice Hričovej

Bratislava, Admin – Úspešná producentka a scenáristka televíznych seriálov Danica Hričová vydáva svoju prvú knihu vo vydavateľstve IKAR s názvom Štvrtá stena.

S menom Danica Hričová sa mohli mnohí z nás stretnúť v titulkoch významných televíznych projektov ako Zita na krku, Búrlivé víno, Divoké kone, či v práve aktuálnom seriáli televízie JOJ – Vlci. Danica Hričová v nich pôsobila ako scenáristka a kreatívna producentka. Onedlho sa na obrazovky dostane nový ambiciózny televízny projekt – seriál Hotel, na ktorom pracovala s filmovým režisérom Michalom Kollárom. Kniha Štvrtá stena je v poradí treťou knihou Danice Hričovej, no prvou, ktorá vychádza vo vydavateľstve IKAR. Autorka pracovala aj ako prekladateľka divadelných hier a filmov, preložila napríklad film Harry Potter a tajomná komnata.

O čom je kniha Štvrtá stena:
Je to príbeh dvoch sestier, ktoré by sa nestretli, keby nemuseli. Lucia je herečka, ktorá si úspech predstavovala trochu inak a Dorota úspešná spisovateľka, ktorú úspech obťažuje. Smrť ich otca je spúšťačom netušených právd. Cesta na pohreb znamená niekoľko hodín v tlakovom hrnci. Ide s nimi aj Luciina malá dcérka a mama sestier, ktorá už na obe dcéry dávno rezignovala. Sled „malérov“ len odkrýva ďalšie tajomstvá, čo sa roky skrývali a dusili vo vnútorných zákutiach aj utajených snoch.

Na uvítaní knihy do života sa zúčastnili viacerí novinári z televízie a časopisov, ktorí mali záujem o rozhovor s populárnou autorkou Danicou Hričovou.

Lucia Čarná, PR Manažérka IKARU sa tešila veľkému záujmu návštevníkov o knihu Štvrtá stena a ako nám povedala, verí v jej úspech.

Prečo sa kniha volá Štvrtá stena?
Štvrtá stena je tá neviditeľná stena v divadle, ktorá ohraničuje javisko a hľadisko. Cez tú stenu sa neprechádza. Nestavia sa ku nej chrbtom – alebo aspoň podľa pravidiel by sa nemalo. Čo by však boli pravidlá, keby sa neporušovali? Dobré by bolo, keby tieto dve ženy tú štvrtú stenu, ktorá síce je neviditeľná ale o to mohutnejšia, konečne prelomili.

Autorka Danica Hričová o knihe povedala:
„Hovorí sa, píš o tom, čo poznáš. Písala som o dvoch sestrách, hoci sestru nemám. Som jedináčik. Možno som si predstavila sestru, keby som ju mala a vtesnala do nej všetko to, čím nie som ja. Alebo možno som, len si to odmietam priznať. A tak vznikol tento trochu zvláštny vzťah, ktorý generuje konflikty a celkom „ zapeklitý“ príbeh. A možno sú tie sestry len jeden človek, rozliaty do dvoch – lebo veď vieme, že každý má v sebe tie dve (keby len!) stránky.
Trochu som čerpala aj zo seba. Je možné, že sú tam tie najhoršie a aj tie najlepšie veci zo mňa. Keď som už nevedela ako ďalej, snívali sa mi zvláštne sny a tie som potom pripísala postavám. Priznávam, moje postavy to majú so mnou ťažké. Podrobujem ich totiž neľahkým veciam.“

Večerom sprevádzala redaktorka spravodajstva televízie JOJ Danka Strculová a za vydavateľstvo IKAR poprial knihe úspešný štart marketingový riaditeľ Michal Synak.

Knihu do živote uviedla redaktorka Top Star magazínu Alexandra Orviská, ktorá ju symbolicky pokrstila stružlinami z čerstvo zastrúhanej ceruzky. Takáto ceruzka by podľa jej slov mala patriť do výbavy každého kreatívneho autora. 

Hneď po skončení oficiálnej časti sa v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici začala autogramiáda.

Ukážka z knihy:
Všetko po vydaní knihy sa autorovi vymkne z rúk. Je to zvláštna forma identifikácie čitateľa s textom, keď si príbeh, ktorý vymyslím ja sama, začne žiť vlastným životom a každý, kto ho číta, sa doň profiluje, vidí svoje asociácie, ťažkosti, strašidlá a iné obludnosti. Stáva sa z toho zvláštny medzipriestor, keď je môj príbeh len vodidlom príbehu niekoho iného a keď si každý svoj svet v mojej knihe interpretuje podľa seba. Lenže posledná kniha mi naozaj dala zabrať. Bol to príbeh taký osobný a taký intímny, že mi už pri písaní jeho prvých stránok kŕč zvieral bránicu, musela som zadržiavať dych, aby som vôbec niektoré veci dokázala vypustiť von. Rozmýšľala som nad tým, čo povedala mama v aute. Že sme odprášili Rasťa. Pritom aj ona mala na tom svoj podiel. Každý mal, ako vždy vo všetkom.

     

Adam, syn autorky knihy sa nemohol odtrhnúť od čítania Štvrtej steny a ako inak, maminke srdečne už k jej tretej knižke zablahoželal :-).

Kniha Štvrtá stena vychádza na 208 stranách.  Objednať sa dá na: www.bux.sk, www.ibux.skwww.ikar.sk

(Zdroj: Lucia Čarná, IKAR; Pripravila Valéria Nagyová)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*