Kultový historický román Šōgun o stretnutí dvoch kultúr

BRATISLAVA/ADMIN – Vydavateľstvo IKAR nám v týchto dňoch prinesie na knižný trh kultový historický román od Jamesa Clavella s názvom Šōgun.

Teraz vychádza vo vydavateľstve IKAR v nádhernom grafickom prevedení s oriezkou. Zároveň majú čitatelia možnosť vidieť jeho seriálové spracovanie z roku 2023 prostredníctvom streamovacích spoločností. Prvé seriálové spracovanie mal román Šógun už v roku 1980.

Kultový historický román Jamesa Clavella rozpráva príbeh anglického kapitána Blackthorna, ktorý roku 1600 stroskotal pri pobreží Japonska a stal sa zajatcom na japonských ostrovoch. Hneď v prvých dňoch si uvedomuje, že sa dostal do celkom nového sveta. Keď sa stane svedkom prvej popravy či harakiri, pochopí, že pre Japoncov je čiara, ktorá oddeľuje život od smrti, tenučká ako hodváb a aj on ju môže v okamihu prekročiť. Prežíva neuveriteľné dobrodružstvá a dostáva sa do víru tých naj prefíkanejších intríg, pretože v stávke je titul šōguna, ktorému sa klania celá krajina. Postupne začína chápať a rešpektovať japonské zvyky, japonský zmysel pre dôstojnosť a zdvorilosť a objavuje krásu a harmóniu japonskej kultúry. Spoznáva krutosť i lásku, vernosť aj zradu a postupne sa celkom menia jeho predstavy o náboženstve, smrti či intimite medzi mužom a ženou.

JAMES CLAVELL (1921 – 1994) bol spisovateľ, scenárista, režisér, vojnový veterán a zajatec počas druhej svetovej vojny. Preslávil sa románovou sériou Ázijská sága, ktorej prvý diel Potkan Kráľ vyšiel v roku 1962, a jej televíznym spracovaním. James Clavell napísal scenáre k filmom Veľký útek a Mucha a ako spisovateľ, režisér a producent sa podieľal na filme Pánu učiteľovi z lásky. Jeho knihy Shōgun, Panský dom, Tajpan a Smršť sú bestsellermi podľa rebríčka New York Times.

Audioukážku číta Boris Farkaš: https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-sogun-james-clavell

Viac o autorovi:

James Clavell bol britský spisovateľ, scenárista, filmový producent a režisér. Na strane britskej armády bojoval v Malajzii počas II. svetovej vojny, kde ho zajali. Zážitky z japonského zajateckého tábora ho inšpirovali k napísaniu prvého románu Potkan Kráľ. Napriek negatívnym skúsenostiam nezanevrel na japonskú kultúru, čo odráža aj román Šógun.
Porovnanie rozdielov medzi britskou a ázijskou kultúrou, východom a západom, sa stalo základom jeho ďalších románov, ktoré spolu tvoria takzvanú Ázijskú ságu. Istý čas žil v Hollywoode, kde sa preslávil aj ako scenárista. Podieľal sa na filmoch Mucha (The Fly) a Veľký útek (The Great Escape)..

Kniha vychádza vo vydavateľstve IKAR, počet strán 816, cena 29,90 eur, preložil Jozef Petro.

www.ikar.skwww.yoli.sk | www.priroda.sk  | www.bux.sk | www.ibux.sk | www.luxusnakniznica.sk

(Zdroj: Lucia Čarná, IKAR; Pripravila: red.)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*