Čo je pre naše črevo a zdravie prospešné

BRATISLAVA/ADMIN – Známy gastroenterológ docent Ladislav Kužela prichádza s knižnou novinkou Zdravie bez liekov. Spoločne so spoluautorkou bestsellera Zdravé črevo a trávenie Zuzanou Čižmárikovou napísali prelomovú knihu o črevnom mikrobióme.

slávny Hippokrates povedal, že všetky choroby sídlia v črevách, no ľudstvu trvalo viac než 2 400 rokov, kým túto pravdu dokázalo podoprieť faktami. Autori mimoriadne úspešnej knihy Zdravé črevo a trávenie, doc. Ladislav Kužela, PhD. a Zuzana Čižmáriková, PhD, sa vo svojej novej publikácii podujali prebádať fascinujúce prostredie ľudskej mikrobioty. A keďže autor a uznávaný gastroenterológ docent Kužela aj na vlastnej koži vyskúšal, akú zázračnú moc má nad človekom strava, oprávnene môže konštatovať, že k zdraviu sa dokážeme doslova dobre a chutne prejesť.

O čom je kniha:
„ZDRAVIE BEZ LIEKOV MÁTE NA DOSAH S POMOCOU ČREVNÝCH MIKRÓBOV“

Mikroorganizmy v našom čreve ovplyvňujú nielen zdravie našej tráviacej sústavy, ale aj našu imunitu, metabolizmus, výkonnosť, či dokonca psychiku. Od stavu nášho črevného mikrobiómu záleží, či sa u nás prejavia niektoré závažné civilizačné a chronické choroby, obezita, alergie alebo intolerancie. Preto by sme sa mali o svojich črevných „priateľov“ dobre starať a poskytnúť im, čo potrebujú – a to je strava s čo najrozmanitejšou rastlinnou vlákninou. Mali by sme jesť tak, akoby od toho závisel náš život. Pretože závisí.

Viac o autorovi: https://www.kuzela.sk

https://www.facebook.com/kuzela.sk

Autor Ladislav Kužela hovorí o svojej knihe toto:
https://www.youtube.com/watch?v=SUzFnGPaivw

Ukážka z knihy:

Dennodenne počúvam od svojich pacientov podobné otázky: „Pán doktor, čo by ste mi odporučili v rámci stravovania? Čo môžem jesť a čo, naopak, nemôžem? Čo hovoríte na túto diétu, čo hovoríte na tamtú?…“

Opäť úprimne odpovedám: Som odchovanec klasickej endoskopickej školy, ktorá sa riadi princípom, že keď sa v tráviacej rúre nenájde nič patologické, potom ide o poruchu funkcie tráviaceho traktu, takzvanú funkčnú poruchu. Rovnako som dlhé roky nevenoval veľa času tomu, aby som do hĺbky pochopil, čo by sme mali jesť ‒ čo je alebo nie je pre naše črevo a zdravie prospešné. Väčšina odporučení z mojej strany preto končila radou: „Dajte si vysokozvyškovú stravu…“ A keď sa ma pacient opýtal, čo je to vysokozvyšková strava, dodal som: „Jedzte veľa vlákniny“. Týmto sa moje stravovacie rady končili.

Napriek tomu, že každý z nás intuitívne vie, že potrava zohráva významnú úlohu pri zachovaní dobrého nielen črevného, ale aj celkového zdravia, na lekárskej fakulte ma a mojich kolegov na vyššie uvedené otázky odpovedať nenaučili. Vôbec som si  neuvedomoval ani skutočnosť, že jedlo je doslova liekom. Jedlo je terapia a zároveň cesta k zdravému a kvalitnému životu. Postupne som teda aj ja začal hľadať odpovede, ale opäť musím priznať, že ma k tomu doviedli až vlastné zdravotné problémy alebo, ako sa u nás hovorí, „prišiel na psa mráz“. Ale aj o tom až neskôr.

www.ikar.sk | www.yoli.sk | www.priroda.sk  | www.bux.sk | www.ibux.sk | www.luxusnakniznica.sk

(Zdroj: Lucia Čarná, IKAR; Pripravila: red.)

 

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*