Ochutnajte gurmánske delikatesy v top reštauráciách

Bratislava, Admin – Lákajú vás gurmánske delikatesy zo znamenitých reštaurácií Slovenska? Túžite ochutnať špeciality najlepších šéfkuchárov z celej republiky? Chcete na vlastnej koži zažiť atmosféru prvotriednej reštaurácie, kde vás naplno očarí profesionalita personálu a krásne vybavenie? Doprajte zážitok z exkluzivity sebe aj svojim blízkym! Práve teraz je na to jedinečná príležitosť.

„Zimný festival jedla (ZFJ) od 14. 1. do 24. 2. 2019 ponúka to najlepšie z kulinárskeho umenia v najprestížnejších reštauráciách z rôznych kútov Slovenska špeciálne navrhnuté a pripravené na túto udalosť. Sú to TOP reštaurácie, ktoré sú zaradené do sprievodcu slovenskej gastronómie Gurmán na Slovensku,“ predstavil festival jeho riaditeľ Radoslav Nackin.

Gurmáni majú možnosť zakúpiť si cez internet www.zimnyfestivaljedla.sk degustačné kupóny a darčekové poukazy v sume od 16 Eur po 33 Eur.

Servírka Lucia Melicherčíková obsluhovala prítomných hostí s milým úsmevom.

Za redakciu sme navštívili na pravom brehu Dunaja reštauráciu Leberfinger. Táto rázovitá reštaurácia, s rustikálnym vybavením je veľmi známa medzi Bratislavčanmi, najmä vďaka typickým husacím hodom. Častými hosťami sú Viedenčania, ale aj turisti z iných krajín. V ponuke majú predovšetkým jedlá slovenské a stredoeurópske, pravidelne raz ročne organizujú mesiace maďarskej, českej a rakúskej kuchyne.

Do súčasnej podoby budovu dnešnej reštaurácie Leberfinger zreštaurovalo Občianske združenie divadla WEST v rokoch 1996 až 1998. Poloha reštaurácie ďalej od rušného centra, v tesnej blízkosti Sadu Janka Kráľa, ju predurčuje na príjemné rodinné alebo pracovné posedenie.

Reštauráciu navštívili viaceré veľké osobnosti kultúrneho a politického života, ako rakúsky cisár Franz Josef I., údajne aj francúzsky cisár Napoleon Bonaparte, prezidenti Václav Havel či Michal Kováč ai.

 

História bezprostredne spätá s dnešnou budovou reštaurácie Leberfinger sa začala písať v druhej polovici 18. storočia, teda v časoch panovania Márie Terézie. Protiľahlý breh mesta Bratislavy, územie dnešnej Petržalky, tvorili v tom čase mnohé ostrovy a ostrovčeky, nakoľko sa Dunaj rozlieval do viacerých ramien. Práve na ostrove Enger-Au sa tvorili v 16.-17. storočí základy starej Petržalky s kostolom, s roľníckymi usadlosťami, ale aj s hájovňami, tu sa vytvorila dôležitá komunikácia – neskoršia Viedenská cesta.

Samozrejme pri takomto dôležitom dopravnom uzle nemohli chýbať také zariadenia, ako mýtnica, policajná stanica, hostinec. A to nie obyčajný, ale hostinec zájazdný, kde svojím návštevníkom zabezpečovali po dlhšej či kratšej ceste ubytovanie a stravovanie a v čase, keď na dopravu po súši sa využívali kone, kočiare, v hostinci sa postarali i o jazdecké kone a ťažný dobytok zapriahnutý do povozov.

V 18. storočí päť hostincov patrilo mestu a jedným z nich bol aj petržalský – Bruck Auel Wirtshaus, ktorý bol predchodcom hostinca Leberfinger.

Po roku 1775 nastal rozkvet hostinca a jeho dôležitosť ešte stúpla, keď v jeho tesnej blízkosti po predchádzajúcich nariadeniach Márie Terézie v roku 1771 zregulovať koryto Dunaja a upraviť jeho nábrežie, sa pristúpilo k ďalšej významnej udalosti, k vytvoreniu verejného parku.

S porciami v Leberfingeri nešetria, aj preto sem radi chodia hostia. Neprekvapila nás úplná obsadenosť reštaurácie, i keď bola nedeľa. Nemuseli sme si vyberať ani jedlo zo širokého sortimentu ponúkaných jedál ako iní hostia, nakoľko obed sme začali bohatou porciou kačacej pečeňovej paštéty s čerstvými jahodami.

Trojchodové menu, ktoré pripravili v reštaurácii Leberfinger pre hostí v rámci Zimného festivalu jedla:

1. Chute regiónov – Kačacie prsia na grilovanej kukuričnej kaši, pyré z červenej kapusty

2. Naše ikonické jedlo – Bravčová panenka v slaninke so šípkovou penou, zemiakový koláčik

3. Kuchárova voľba – Plnené pirohy s teľacím mäsom v smotanovej omáčke, opečená cibuľka a slaninový chips

Jednotlivé chody chutili znamenite. Ani tento rok nás nesklamali, jedlo bolo veľmi chutné a výdatné.

Ak ste gurmánsku degustáciu ešte nestihli, alebo si ju chcete zopakovať, rezervácie si môžete vytvoriť do 24. 2. 2019. Neváhajte, gurmánske zážitky na vás čakajú vo viacerých reštauráciách. Stačí kliknúť na www.zimnyfestivaljedla.sk a objednať si z jednotlivých krajov Slovenska tú pravú reštauráciu, ktorej jedlá už na vás čakajú. Stojí to naozaj za to.

(Zdroj: red.)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*