Zimný festival jedla ponúka gastronomické zážitky
Bratislava, Admin – V rámci vizitácii reštauračných zariadení prihlásených do Zimného festivalu jedál (ZFJ) sme si prvé februárové nedeľné poludnie priamo namierili do centra Bratislavy. Chceli sme degustovať špeciality trojchodového menu ZFJ v Carnevalle meat restaurant bar Bratislava (názov odvodený od talianskych slov: carne – mäso, valle – údolie), ktorá sa nachádza na severnej strane Hviezdoslavovho námestia. V centre hlavného mesta je viac dobrých reštaurácií, konkurenčný boj o úspech a prežitie musí byť veľmi intenzívny. Podnik sa nachádza v susedstve známej reštaurácie Cylinder, ktorú sme navštívili počas zimného festivalu jedál v roku 2014.
Gastronomické zariadenie – Carnevalle meat restaurant bar Bratislava bolo zriadené pred štyrmi rokmi v centre hlavného mesta, v priestore s dlhodobou úspešnou gastronomickou tradíciou. Už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia tu fungovala známa a obľúbená Maďarská reštaurácia, ktorú po rokoch vystriedala Slovenská reštaurácia. Reštaurácia mala okrem špecialít maďarskej a slovenskej kuchyne a bohatého sortimentu vín v ponuke aj živú cigánsku muziku. Hrával tu aj známy primáš Eugen Farkaš so svojou cigánskou skupinou. Bratislavčania reštauráciu radi navštevovali, nakoľko poskytované služby boli vždy na veľmi vysokej úrovni.
Nový majiteľ, ktorý získal tieto exkluzívne priestory výrazne zmenil celkový charakter reštaurácie. Vnútorný priestor zbavil zašlých dobových nánosov, pričom vytvoril nový vstup s presklenou trvalou terasou, ktorá vedie do prednej časti s barom. V zadnej časti reštaurácie sa nachádza otvorená kuchyňa (na obr. č. 1), vďaka ktorej návštevníci majú možnosť pozorovať prípravu jedál a pokrmov. Táto zvýšená optická transparentnosť odborných činností kuchynského personálu zvyšuje aj dôveru hosťov. S podobným úspešným riešením otvorenej kuchyne som sa stretla v talianskej reštaurácii Teatro Goldoni vo Washington D. C. Zariadenie reštaurácie vyrobili z neopracovaného smrekového dreva, masívne stoly a viacfarebné stoličky vytvárajú typický rázovitý charakter, ktorý je charakteristický aj pre ostatné reštauračné zariadenia tejto známej gastronomickej sieti podnikajúcej najmä v Bratislave. Presklená terasa, spojená s barom ponúka ideálnu kulisu pre príjemný obed s výhľadom na centrum mesta.
V rámci Zimného festivalu jedla Carnevalle meat restaurant bar Bratislava ponúka nasledovné trojchodové menu:
Prvý chod: Domáce ravioli plnené syrom mascarpone, hľúzková omáčka a čerstvo strúhaná hľúzovka. Tieto talianske plnené cestoviny radi robíme aj doma, no v našej kuchyni ich necháme o trochu viac povariť, aby boli mäkšie.
Druhý chod: Grilovaný mečúň, karfiolové pyré a konfitovaná koreňová zelenina. Bledá farba mečúňa napovedala, že v reštaurácii použili mladé mäso.
Záverečný tretí chod : Top Blade steak – Hovädzie lúpané plece pripravované na drevenom uhlí (JOSPER GRILL) fazuľové lúsky, zemiaková štrúdľa a hubová omáčka. Reštaurácia Carnevalle má v ponuke široký sortiment grilovaných mäsitých jedál. Majiteľovi veľmi záleží na kvalitnom výbere mäsa a ostatných požívatín. Grilované steaky a rôzne mäsové špeciality pripravujú z hovädzieho, teľacieho, jahňacieho a bravčového mäsa (na obr. 2 a č. 3 zástupca šéfkuchára Martin a na obr. č. 2 kuchár Richard) nakupujú od renomovaných zahraničných svetových dodávateľov. Za posledné roky si reštaurácia získala pozitívny imidž u svojich domácich a zahraničných hostí práve vďaka kvalitne pripraveným mäsovým špecialitám.
Najviac nás oslovil záverečný chod grilovaný steak, ktorý bol naozaj excelentný. Na náš dotaz nám čašník Matej (na obr. č. 6) stručne vysvetlil postup prípravy mäsa. Ďakujeme za gastronomický zážitok.
(Text a foto: Valéria Nagyová)
Zanechajte nám Váš dotaz