Vychutnajte si Toskánsko na tanieri!
Bratislava, Admin – Pripravte si doma gastronomický zážitok! Práva chuť Toskánska môže byť aj na vašom tanieri. Najobľúbenejšie talianske jedlo pizza patrí aj u nás k jedlám, ktoré jedávame takmer denne. Viac ako 200-ročná tradícia značky BUITONI prichádza s novinkou, pizzou na smotanovom základe, pečenou v našej kamennej peci na chrumkavom a tenkom ceste so starostlivo vybranými a čerstvými ingredienciami.
Toskánsko, krajina rozprávok a snov, ale aj prírody, vína a kuchyne. V minulosti bola kuchyňa tohto stredotalianskeho kraja nazývaná aj “kuchyňa chudobných”, pretože jej základ tvorila zdravá, ľahká, ale tiež rafinovaná chuť vidieka. Základom toskánskych pokrmov sú štyri ingrediencie: chlieb, extra panenský olivový olej, rôzne druhy mäsa a toskánske víno. Jej neodmysliteľnú súčasť tvoria aj bylinky a rôzne korenia. Nie je preto prekvapením, že v tomto prostredí vznikajú zaužívané a svetoznáme tradície a chute.
Pizza má meno BUITONI
Medzi pahorkami v Sansepolcro v samom srdci Toskánska stojí Casa Buitoni – symbol nášho záväzku ku kvalite, tradícii a dobrému jedlu. V tejto neoklasicistickej usadlosti žila rodina Buitoni niekoľko rokov a práve tu už od roku 1827 vznikajú recepty inšpirované toskánskym šarmom a životným štýlom – pohodou a radosťou z každodenných maličkostí života. „Mamma Giulia“, aj takto nazývali podnikavú zakladateľku značky Giuliu Boninsegni Buitoni, ktorá spolu s manželom založila v malej dielni prosperujúci podnik. Bez použitia strojov začali z tvrdej pšenice vyrábať cestoviny, ktoré zožali nečakaný úspech. Spoločným menovateľom značky sa stala inovácia. Kvalitné cestoviny dodávali aj kráľovskej rodine do Casa Savoia, v roku 1861 predstavili na výstave vo Florencii nový druh cestovín do polievky a od roku 1884 aj produkty bez lepku, ktoré však nezmenili chuť cestovín s tradíciou.
“Priebežná inovácia priniesla značku k medzinárodnému úspechu. Za niekoľko desiatok rokov získala značka BUITONI významné ocenenie na výstavách v Chicagu i Paríži a v roku 1901 jej bol udelený titul za záslužnú prácu. V 30. rokoch značka slávnostne otvorila svoj prvý Spaggetti Store v New Yorku,” povedali na tlačovej konferencii v bratislavských priestoroch Chefparade naslovovzatí odborníci (na obr. č. 4), ktorí dali pripraviť novinárom aj ochutnávku najobľúbenejšieho talianskeho jedla – pizze (na obr. č. 1, 2). Jednoduché, ale jedinečné recepty sa zachovali takmer 200 rokov od vzniku tejto pôvodne rodinnej firmy. Po tom, čo sa značka BUITONI zaradila medzi známe značky, rozšírila svoje výrobné portfólio aj o mrazenú pizzu. Práve príprava pizze BUITONI ju robí tak neodolateľne chutnou. Pizza sa pečie v našej kamennej peci, tvorí ju krásne chrumkavé, tenké cesto a starostlivo vybrané čerstvé ingrediencie. Syr na pizzi BUITONI je čerstvo strúhaný každý deň, aby jeho chuť bola čo najlepšia. V pohodlí domova si tak každý môže vychutnať pizzu s chuťou Toskánska.
Základom sú kvalitné suroviny
Značka BUITONI si potrpí najmä na kvalitné ingrediencie. Veď práve suroviny sú obzvlášť na mrazenej pizzi dôležité. Táto pizza sa po obložení kvalitným výberom surovín dá zmraziť, aby nestratila svoju chuť a vláčnosť.
NOVINKA BUITONI:
La Pizzeria – Cremosa al Prosciutto – tzv. „biela pizza“
Cremosa al Prosciutto je novou príchuťou v rodinne mrazenej pizze BUITONI. Je na smotanovom základe s cibuľkou, vareným údeným bravčovým mäsom a údenou šunkou. Lahodnú chuť jej dodáva predpečenie v našej kamennej peci, vďaka čomu má pizza chrumkavé cesto. Nemenej dôležitou súčasťou sú však kvalitné ingrediencie. Že chutí naozaj skvele, sa však musíte presvedčiť sami.
La Pizzeria Cremosa al Prosciutto nadväzuje na veľmi dobre predajnú variantu Piccolinis Cremosa al Prosciutto od BUITONI.
V každej rade (La Pizzeria a Piccolinis) má BUITONI tak jednu bielu variantu!
La Pizzeria od BUITONI má na trhu uvedené aj tieto príchute:
La Pizzeria – Prosciutto
Prosciutto je overená klasika, ktorá je obľúbená medzi všetkými. Hlboko mrazená pizza je kombináciou mozzarelly, nakrájaných paradajok, varenej šunky a papriky.
La Pizzeria – Quattro Formaggi
Ako hovorí sám názov, jedná sa o pizzu, ktorá v sebe spája štyri druhy chutného syra. Okrem paradajkového základu tak obsahuje eidam, ementál, mozzarellu a modrý syr.
La Pizzeria – Hawaii
Exotická kombinácia Hawaii nesmie chýbať ani v ponuke BUITONI. Varená šunka je doplnená ananásom, mozzarellou a nakrájanými paradajkami.
La Pizzeria – Caprese
Pre milovníkov bezmäsitej pizze BUITONI pripravili pizzu Caprese, ktorá je kombináciou mozzarelly a nakrájaných paradajok.
La Pizzeria – Capriciosa Speciale
Pre gurmánov má BUITONI pripravenú edíciu Capriciosa Speciale, ktorá obsahuje okrem mozzarelly, nakrájaných paradajok a šampiónov aj tri druhy salámy. Výber salám sa skladá z paprikovej salámy, varenej šunky a pikantnej paprikovej salámy.
BUITONI Piccolinis – chutný tromf na nečakané situácie
Každé balenie obsahuje deväť malých pízz predpečených v našej kamennej peci. Sú bohato obložené chutnými surovinami a ponúkané v najobľúbenejších príchutiach. S Piccolinis si šikovne a rýchlo pripravíte pizzu s chutným nádychom pohodového Talianska
Piccolinis – 3 Formaggi
Ako hovorí sám názov, tieto Piccolinis sú plnené tromi druhmi syrov, ktorým skvelo sekunduje lahodná omáčka crème fraîche. 9 hlboko mrazených mini pízz je už za 10 minút pripravených na rýchle servírovanie. Chrumkavé cesto s čerstvými surovinami je však veľkým lákadlom, takže radšej kúpte aj druhé balenie.
Piccolinis – Prosciutto
Táto tradičná pizzová príchuť sa dostala aj na Piccolinis, takže chuť si budete môcť dopriať aj v inej podobe. Eidam, šunka a paradajková omáčkou sú kombináciou, ktorá na sa vašich tanieroch dlho neohreje. Tieto Piccolinis dodajú každej oslave ten správny smer.
Piccolinis – Cremosa al Prosciutto
Pre milovníkov pizzových špecialít BUITONI pripravilo Piccolinis Cremosa al Prosciutto. Tieto košíčky plné chuti obsahujú nakrájanú cibuľku, údenú šunku a kúsky vareného bravčového mäska. Všetko je to zaliate lahodnou omáčkou crème fraîche.
Piccolinis – Pomodoro-Mozzarella
Piccolinis si môžete užiť aj v ľahkej kombinácií s paradajkami a mozzarellou. Či už robíte posedenie v záhrade alebo máte radi vždy niečo na zahryznutie, kombinácia pomodoro-mozzarella je tou správnou kombináciou práve pre vás.
Piccolinis – Salame
Vymeňte šunku za salámu a vznikne ďalšia skvelá kombinácia od BUITONI, ktorá bude trhákom každej párty. Tieto hlboko mrazené mini pizze pozostávajú z eidamu, salámy a krájaných paradajok.
Toto ste, možno o pizzi nevedeli
Medzinárodný deň pizze je 9. februára, hoci národný mesiac pizze v USA pripadá od roku 1987 na október.
Najväčšia pizza na svete bola upečená 13. decembra 2012 v Ríme. Merala 40 m v priemere, vážila cez 23 ton a bola celá bezlepková.
Za najstaršiu pizzeriu na svete je považovaná Antica Pizzeria Port’Alba v meste Naples v Taliansku. Založená bola v roku 1738.
Najdrahšiu pizzu môžete dostať v reštaurácii Gordona Ramsayho v Londýne. Stojí v prepočte 130 Eur a skladá sa z cibuľového pyré, bielej hľuzovkovej pasty, zo syra fontina, baby mozzarelly, pancetty, hríbu smrekového, čerstvo zberaného divokého šalátu “Mizuna” a je ozdobená čerstvými vzácnymi bielymi hľuzovkami.
Americká pizza sa od tej talianskej trochu líši. Namiesto oregana obsahuje majoránku a mozzarella z byvolieho mlieka je nahradzovaná tou z mlieka kravského. Predtým to bolo kvôli nedostatku týchto surovín na americkom kontinente. Výrazný rozdiel ale nájdete hlavne vo výške cesta – americká je vysoká cca 2cm, zatiaľ čo tá talianska iba pol centimetra.
Existuje “športová” disciplína pizza freestyle – ide o hádzanie pizze v rytme hudby. Cesto sa točí okolo kuchára a zväčšuje tak svoju veľkosť.
Na Aljaške funguje pizzéria, ktorá dodáva svoje pizze lietadlom.
(Zdroj: Miroslava Liptáková, Botticelli; Pripravila: Valéria Nagyová)
Zdravím, kde v žiline a okolí predávate vaše pizze? Chcem ochutnať tú na smotane s prošutom a 3formagi. Keby sa dala niekde ochutnať… Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, P.Martiš