Vítanie mladých vín v Nitre
Nitra, Admin – Opäť po roku sa stala Nitra dejiskom radostnej jesennej oslavy, na ktorej privítali mladé vína, ktoré iskria mladosťou. Vítanie mladých vín má už v Nitre náležitú tradíciu. Priaznivci lahodného moku sa pravidelne schádzajú na vítaní a degustácii mladých vín už od roku 2004. Obľúbená slávnosť sa koná už tradične prvý novembrový pondelok a tohto roku slávnosť mladých vín pripadla na 3. novembra. Pre vinárov táto oslava predstavuje možnosť nahliadnuť trochu do budúcnosti. V priestoroch spoločnosti Vino Nitra vo veľkej podnikovej pivnici priamo pod Zoborom sa zišlo kompletné podnikové vedenie, somelieri, enológovia, domáci a aj zahraniční hostia, znalci a milovníci dobrého vína.
Aj skupina novinárov z Bratislavy bola medzi pozvanými na túto slávnosť. Už cestou v autobuse z Bratislavy sme mali možnosť ochutnať ružový Cabenet Sauvignon spoločnosti Víno Nitra. Vďaka poháriku ružového vína, dobrej nálady a debaty o spoločnosti Víno Nitra čas strávený v autobuse novinárom rýchlo uplynul.
Prvý novembrový pondelňajší večer v Nitre bol už po 11 x krát venovaný iskrivým mladým vínam, ktorých príjemná ovocná vôňa a svieža chuť sa nesie vzduchom a priláka tradične veľký počet milovníkov dobrých vín. Degustácia troch typov mladých vín sa začala už o 18.00 hodine a trvala až do večerných hodín.
Podujatie otvorili konateľ a majiteľ spoločnosti Víno Nitra pán Eduard Šebo a výrobný riaditeľ Ing. Jozef Adamovič PhD. Prezentácie mladého vína sa okrem vedenia spoločnosti zúčastnili aj dvaja kňazi: Milan Petrula, evanjelický farár a František Bartoš, biskupský vikár. Obaja kňazi požehnali a následne s riaditeľmi aj ochutnali mladé víno. Požehnanie mladých vín sa konalo v hlavnej časti pivnice, kde bolo dostatok miesta pre prezentáciu aktuálnej ponuky mladých vín a typických regionálnych jedál z okolia Nitry. Mnohé relevantné informácie o kvalite prezentovaných mladých vín a aktuálne údaje obchodných výsledkoch spoločnosti novinárom poskytli PhDr. Adriana Plézelová, generálna riaditeľka Víno Nitra a Karol Šebo, obchodný riaditeľ Víno Nitra.
Na návštevníkov slávnosti mladého vína čakala trojica vín, ktorá dokázala ulahodiť každému. Ochutnávalo sa z odrôd Müller Thurgau, Rulandské modré rosé a Svätovavrinecké. Ing. Jozef Adamovič PhD., výrobný riaditeľ Víno Nitra popísal trojicu vín nasledovne: „Müller Thurgau predstavuje víno, ktoré vo svojom mladom veku oplýva intenzívnou sviežou chuťou s muškátovým podtónom, Rulandské modré rosé je osviežujúce víno s ružovými odleskami doplnené sviežimi kyselinkami s vôňou a chuťou záhradného ovocia a Svätovavrinecké očarí ohnivosťou jesenného slnka, ktorá umocňuje lahodnú ovocnú arómu a buket tohto vína.“
Výrobný riaditeľ Víno Nitra Jozef Adamovič pripomenul: „Mladé vína sa nehodia na vážnu degustáciu. Ide o svieže ovocné víno, ktoré sa pije pre radosť. Môžete si ho vychutnať spoločne s priateľmi a tešiť sa z neho.“
Už od začiatku podujatia bolo badateľné, že mladé vína spoločnosti majú širokú bázu priaznivcov v Nitre. V podnikovej pivnici sa rýchlo vytvoril zástup záujemcov, ktorí chceli ochutnať trojicu nových mladých vín z viníc spoločnosti. Počas slávnosti sme mali možnosť ochutnať všetky tri druhy mladých vín a zástupcovia vedenia spoločnosti nám na požiadanie poskytli odborný výklad k jednotlivým druhom vína. Nitrianski vinári sú známi ďaleko za hranicami aj z dôvodu, že pracujú s nadšením, aby ďalej šírili a rozvíjali staré tradície, ktoré zdedili od svojich predkov.
„Distribúcia a predaj mladého vína môžu byť spustené až v prvý novembrový pondelok v roku, v ktorom bolo víno vyrobené. Víno Nitra sa tradične drží tohto termínu, tentoraz však na daný dátum pripadli až dva sviatky. Oslava sa preto presunula až na utorok 3. novembra.“
Podľa slov výrobného riaditeľa Víno Nitra vinárstvo v roku 2015 mierne potrápila siatica oziminová. Napriek tomu rok hodnotí ako veľmi dobrý: „Najmä čo sa týka kvality bol tento rok úspešný. Aj vďaka dlhému a teplému letu bolo hrozno zdravé a pekne vyzreté. Môžeme očakávať, že biele vína budú ovocné, ale s tenším telom. Ročník praje výrobe ružových vín a na červené víno máme ešte čas.“
„Kvalita vína sa rodí vo vinici, keďže zo zlého hrozna možno len ťažko vytvoriť kvalitné víno,“ je mottom konateľa spoločnosti Víno Nitra. Pán Eduard Šebo je pôvodom z Modry, kde pestovanie viniča a výroba vína tvorí takpovediac kolorit mesta už dlhé stáročia. Svoj vzťah k viniču a vínu získal od svojho otca, ktorý ho od malička zaúčal do tajov pestovania viniča a výroby vína. Hoci vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského, už dlhé roky sa úspešne venuje podnikaniu v oblasti vinárstva.
Spoločnosť Víno Nitra, slovenský výrobca vín s vyše polstoročnou tradíciou sa môže oprieť o vlastné vinohrady v troch oblastiach Slovenska – v Nitrianskej, Južnoslovenskej a Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Regióny v ktorých Víno Nitra pestuje hrozno patria medzi najslnečnejšie oblasti Slovenska. Pre vhodné klimatické podmienky, optimálne zloženie pôdy a entuziazmus skúsených vinárov si získavajú vína spoločnosti aj medzinárodné renomé. Rôzne druhy hrozna pestuje spoločnosť Vino Nitra na celkovej ploche 474 hektárov v nasledovných oblastiach: Modra 51,93, Hubice 157,05, Nebojsa 129,60, Strekov 7,60 a Malanta 128,03 hektárov. Na väčších plochách sa pestujú hlavne Chardonay, Muller Thurgau, Welschriesling, Veltliner, z červených odrôd Modrá Frankovka, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon. Relatívne na menších plochách sa pestujú zatiaľ odrody Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Alibernet, Syrah, a Devín. Bohatý sortiment odrôd umožňuje produkciu širokej skupiny kvalitných vín. Hrozno je dopestované v rámci integrovaného systému výroby a následne spracované pod dohľadom majstrov vinárov pri použití najmodernejších technológií. Spoločnosť dáva veľký dôraz na kvalitu, veľkú pozornosť venujú opatere viniču a obrábaniu pôde. Z osobných rozhovorov vyplynulo, že spoločnosť prísnou kontrolou, rigoróznou selekciou a vhodnou opaterou viniča a pôdy sa snaží zabezpečiť kvalitu a typický charakter svojich vín. Dôraz kladie firma predovšetkým na kvalitu a nie na kvantitu. Práve vďaka súhre týchto fenoménov si vína spoločnosti Víno Nitra získali širokú obľúbenosť.
Za kvalitu vín ručí Ing. Jozef Adamovič, PhD., ktorý vykonáva funkciu výrobného riaditeľa už takmer celé desaťročie, pričom v priebehu tohto obdobia sa môže pochváliť množstvom domácich, ako aj zahraničných ocenení. Okrem tichých vín sa vinárstvo venuje tiež výrobe prémiových šumivých vín Sekt Pálffy, ktoré si môžu zapísať najvýznamnejšie ocenenie v dejinách slovenského šumivého vína – zlatú medailu zo súťaže Effervescents du Monde© vo francúzskom Dijon.
Nitrianske vína sú vyvážané okrem Českej republiky aj do Japonska, USA, Poľska, ako aj do Číny, kde vinárstvo úzko spolupracuje s čínskym partnerom v rámci spoločného projektu Zhongjie Nitra Winery, Ltd. Víno Nitra každoročne prihlasuje svoje vína na množstvo domácich, ako aj zahraničných vinárskych podujatí. Vína spoločnosti je možné nájsť v Národnom salóne vín Slovenskej republiky, ako aj medzi ocenenými vínami na súťažiach, akými sú napríklad podujatia Wine Masters Challenge v Portugalsku, Effervescents du Monde a Vinalies Paris vo Francúzsku, či Valtické vínne trhy v Českej republike.
(Zdroj: Petra Benczyová, Trumpeter, Pripravil/foto: Eugen Nagy)
Zanechajte nám Váš dotaz