Tak toto je výzva: Vyskúšali ste už prežiť deň bez mäsa?
BRATISLAVA/ADMIN – Nemusíte byť práve vegetariánom alebo vegánom, aby ste si obľúbili bezmäsité alternatívy bežných jedál. Zaraďte ich do jedálnička aspoň raz za čas, a odľahčíte svoje trávenie i planétu.
Foodblogerka Petra Sabolová alias Veggie´s Way patrí ku skúseným odborníčkam na bezmäsité stravovanie. Ak koketujete s myšlienkou prechodu na tento typ stravovania, hoci len raz za čas, poradí, na čo si dať v takomto prípade pozor.
Tipy pre vegánov začiatočníkov
Či už ste presvedčený „mäsožrút“ alebo inklinujete k tradičnej slovenskej kuchyni, za vyskúšanie zdravšej alternatívy nič nedáte. A nemusíte sa hneď vzdávať vašich obľúbených jedál! Pre začiatok postačí, ak sa naučíte, ako ich poľahky nahradiť.
Veggie´s Way radí napr. vajíčka zameniť za ľanové semiačka, ktoré necháte napučať vodou. Pri pečení zasa odporúča použiť banán alebo jablkové pyré, a chutnú praženicu si podľa jej slov zvládnete pripraviť dokonca aj z tofu na cibuľke. Med nahradíte javorovým alebo datľovým sirupom, kokosový olej alebo rastlinný margarín zase môžete použiť namiesto masla. Pokiaľ patríte k milovníkom tradičnej kuchyne, vyskúšajte špeciality ako tofu burger, rezeň alebo „šunkový“ nárez v nemenej chutnej „veggie“ verzii.
Týmto chybám sa radšej vyhnite
- Ak sa rozhodnete vynechať mäso, dajte si pozor na veľkosť porcií. Rastlinná strava obsahuje menej tukov a aj kalórií, preto sa môžete cítiť rýchlejšie hladný.
- Pridajte viac orieškov a zdravých tukov a nezabúdajte na proteíny ako tofu, tempeh či strukoviny
- Medzi najčastejšie omyly patrí nahradenie mäsa čisto prílohou. Je to síce najjednoduchšie riešenie, no za chvíľu vás môže naháňať neovládateľná chuť na sladké v dôsledku chýbajúcich bielkovín.
- Vo vegetariánskej a vegánskej ponuke nájdete množstvo zaujímavých alternatív od cícerového falafelu, cez lasagne až po chili sin carne, vďaka ktorým si váš vegetariánsky deň užijete bez problémov.
Aj pre začiatočníkov: Cuketové špagety podľa Veggie´s Way
Vyskúšajte pre začiatok tento nenáročný obed alebo večeru, ktorý vás prekvapí svojou vynikajúcou chuťou. Aby ste neboli hladní, nezabudnite dodať proteínmi nabitý falafel.
Všetko potrebné na ich prípravu nájdete pod jednou strechou v Kauflande. Práve Kaufland získal minulý rok titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky K-take it veggie. Všetky výrobky K-take it veggie sú navyše klimaticky neutrálne, pretože Kaufland ich dopad na životné prostredie kompenzuje medzinárodne certifikovanými projektami.
Suroviny:
2 stredne veľké cukety
500 ml rajčinového pretlaku
2 strúčiky cesnaku
1 ČL mletej červenej papriky
1 PL olivového oleja
čerstvé alebo sušené provensálske byliny
morská soľ
falafel K-take it veggie
Postup:
Cuketové špagety vyrobíme jednoducho pomocou špiralizéru alebo zemiakovej škrabky. Rajčinovú omáčku pripravíme v menšom hrnci, kam nalejeme olivový olej, pridáme prelisovaný cesnak a mletú červenú papriku. Premiešame, prilejeme rajčinový pretlak, prevaríme a dochutíme soľou a bylinkami. Cuketové špagety podávame s rajčinovou omáčkou a na panvici orestovaným falafelom.
(Zdroj: JP; Foto: Kaufland; Pripravila: red.)
Zanechajte nám Váš dotaz