Na náš trh vstupuje česká značka EXPRES MENU

Bratislava, Admin – Na slovenský trh vstupuje obľúbená česká značka EXPRES MENU, ktorá svojim zákazníkom už od roku 1999 ponúka množstvo chutných pokrmov. Hotové jedlá vyrábané z tých najkvalitnejších surovín sú na rozdiel od iných podobných výrobkov bezlepkové a vhodné aj pre vegetariánov a vegánov.

Ing. arch.  Petr Sogel, zakladateľ firmy EXPRES MENU (v strede) so synom Adamom Sogelom, dizajnérom vybudovali úspešnú rodinnú firmu, ktorá mala v minulom roku obrat 32 miliónov Kč a vyrobili 500 000 porcií za minulý rok. Sprava: výživový poradca Dipl. Ing. Ivan Mach, CSc.

     

Pochúťky od EXPRES MENU si vďaka svojej kvalite a jednoduchej príprave v Česku získali tisícky spokojných zákazníkov, ktorí na ne nedajú dopustiť. Hotové jedlá vydržia čerstvé až tri roky, nevyužívajú sa pri tom žiadne konzervanty ani chemické látky, umelé farbivá či éčka. Ide totiž o patentovanú výrobu CTP (kontinuálny tepelný proces), ktorý sa podobá klasickej technológii zavárania.
Suroviny pre prípravu jedál sú výhradne od českých dodávateľov a ich prípravu majú na starosti profesionálni kuchári. Ihneď po uvarení sa jedlá ručne porcujú a vkladajú do špeciálneho bariérového sáčku, ktorý sa hermeticky uzavrie. V poslednom kroku prebieha sterilizácia, kedy sa uzatvorené vrecká zahrejú a následne schladia. Materiál, ktorý sa používa na výrobu obalov je dokonca plne recyklovateľný.

Bezlepkovou alternatívou k tradičným českým receptom, ktoré sa spravidla bez klasickej pšeničnej múky nezaobídu, sú napríklad produkty EXPRES MENU. Použitím prirodzene bezlepkovej ryžovej a kukuričnej múky vznikajú bezlepkové jedlá, ktoré sú zavárané špeciálnou technológiou, vďaka ktorej aj bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok vydržia 3 roky v izbovej teplote. K ich výrobe sú používané kvalitné preverené suroviny a špeciálne upravovaná voda, ktorá má schopnosť podporiť chuť jedál. To umožňuje znížiť obsah soli a nepoužívať žiadne aditíva zvýrazňujúce senzorické a chuťové vlastnosti.

Adam Sogel zo spoločnosti EXPRES MENU vysvetľuje, prečo sa rozhodli variť bezlepkovo: „Odpoveď je veľmi jednoduchá, pretože v súčasnej globalizovanej gastronómii sa lepok používa často všade tam, kde je potreba nahradiť drahšiu pôvodnú surovinu. Tým sa do nášho tráviaceho traktu dostáva omnoho viac lepku, než sme schopní normálne spracovať a to potom následne môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Pri zahusťovaní našich omáčok používame zmes ryžovej a kukuričnej múky, ktoré nie sú geneticky modifikované. Varenie bez lepku je prevencia aj pre tých, ktorí s lepkom nemajú problém.“
Dodáva, že sa tiež svojím sortimentom snaží rozšíriť možnosti rodinám, v ktorých musia niektorí členovia dodržovať bezlepkovú diétu: „S jedlami EXPRES MENU sa naje celá rodina – stačí si len vybrať z našich tradičných českých jedál, otvoriť vrecko, obsah zohriať a servírovať.“

Celiakia je doživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spôsobené neznášanlivosťou lepku v organizme. Neexistujú na ňu lieky a nedá sa vyliečiť. Jeho prejavom, či už sa jedná o menej vážne zažívacie problémy, vážne zápaly či nepriechodnosť čriev, sa dá predchádzať jedine dodržiavaním bezlepkovej diéty. Hoci sa môže zdať bezlepková diéta veľmi obmedzujúca, na trhu už v súčasnej dobe existuje celý rad kvalitných produktov, ktoré jej dodržiavanie robia pohodlnejšou.

V bratislavskej reštaurácii Satori Stage sa uskutočnila tlačová konferencia, na ktorej vystúpila blogerka cestovateľka Veronika Svobodová.

„Pri bezlepkovej diéte človek nesmie konzumovať obilniny, ktoré obsahujú lepok, to znamená pšenicu, žito, jačmeň, ovos ani príbuzné plodiny. Prakticky sa musí vyhýbať pečivu, cukrovinkám s obsahom múky, cestovinám, knedlíkom, potravinám, do ktorých bola pridaná strúhanka, vločkám, krupice a podobne. Väčšinou chvíľku trvá, než si pacient zvykne všetky potraviny s lepkom identifikovať, neskôr je ale pre neho dodržiavanie diéty pomerne jednoduché. U veľkej časti potravín je možné nájsť i bezlepkový variant, takže človek sa nemusí nijako obmedzovať v chutiach a stále prijíma kvalitnú vyváženú stravu,“ vysvetľuje Patrícia Biskupcová zo Združenia celiatikov.

Jedlo od EXPRES MENU nemusíte skladovať v chladničke či mrazničke. Pokojne tak s nimi môžete cestovať. Postačí, ak ich uskladníte na suchom mieste, mimo slnečného žiarenia v teplote od 1 do 30°C. Ďalšou výhodou je rozmer a hmotnosť obalov, ktoré v kufri alebo batohu zaberú minimum miesta.

Začiatkom roku firma EXPRES MENU otvorila novú továreň na výrobu svojich produktov v Poříčí v Trutnove. Vďaka novým priestorom sa rozšírila kapacitu výroby a zlepšili všetky výrobné procesy. „Vhodnú budovu pre rozšírenie našej firmy sme hľadali niekoľko rokov, takže sme veľmi radi, že sa nám podarilo naštartovať výrobu práve v tomto objekte, kde môžeme odoberať paru a elektriku priamo z elektrárne. Vzhľadom na požiadavky pri výrobe našich jedál je pre nás nezávislá dodávka energií veľmi dôležitá,“ prezradil Petr Sogel, zakladateľ firmy EXPRES MENU.

Jednoduchá a rýchla príprava
Príprava jedál od EXPRES MENU je veľmi jednoduchá a zaberie vám len pár minút. Jedlá postačí zohriať, no bez obáv ich môžete konzumovať aj v studenom stave. Vrecko jednoducho na pár minút vložíte do hrnca s horúcou vodou, prípadne rýchlo varnej kanvice. Samozrejme môžete jedlo zohrievať aj v mikrovlnnej rúre.
Pochutnať si na sviečkovej na smotane, gulášovej polievke či ryžovej kaši s hrozienkami od EXPRES MENU si bez obáv môžu aj ľudia s alergiou na lepok, pretože na zahusťovanie omáčok sa používa zmes ryžovej a kukuričnej múky. Množstvo ľudí sa ráno ponáhľa do práce či do školy a na raňajky im čas neostáva. Prípravu pohánkovej kaše s marhuľami či ryžovej kaše s hrozienkami je pritom veľmi jednoduchá a postačí, ak si ráno o pár minút privstanete.
„Podľa vedeckých výskumov sú tí, ktorí pravidelne raňajkujú, duševne výkonnejší, majú nižšiu telesnú hmotnosť a majú zdravšie telo než tí, ktorí neraňajkujú. Prvé jedlo dňa je rovnako prvá príležitosť, ako telu po nočnom odpočinku dodať látky, ktoré v noci spotrebovalo. Sú to predovšetkým sacharidy, ktoré v noci pokrývajú naše energetické potreby,” dodal výživový poradca Dipl. Ing. Ivan Mach, CSc.

(Zdroj: Barbora Rusňáková, Neopublic; Pripravila: red.)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*