Medzi najpredávanejšie prémiové značky patrí u nás Metaxa
Bratislava, Admin – Spotreba liehovín na Slovensku vlani medziročne narástla o 2,4 % a presiahla 45 miliónov litrov. Z dlhodobého hľadiska však Slováci nasledujú celosvetový trend stagnácie alebo mierneho poklesu spotreby. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti IWSR, ktorá zozbierala dáta zo 125 krajín sveta.
Dňa 16. júna 2017 sa konala tlačová beseda v bratislavskom hoteli Loft, v rámci programu sa prezentovala prémiová varianta Metaxa 12*. V úvodnej prezentácie pán Zbyněk Schwaiger, komerčný riaditeľ spoločnosti Rémy Cointreau poskytol relevantné informácie o rôznych variantoch prémiových variantov Metaxy. Ako uviedol, na Slovensku pritom prevažuje konzumácia lokálnych liehovín, asi 70 %, ich spotreba však postupne klesá, pričom naopak stále rastie obľuba dovozových prémiových liehovín. V kategórii prémiových značiek patrí dlhodobo medzi najpredávanejšie práve Metaxa, ktorá však až v tomto roku dosiahla historicky prvú priečku, keďže jej predaj medziročne narástol 18,7 %. Aj miesto tlačovej konferencie vybrali zástupcovia firmy zámerne v hoteli Loft, kde sa predalo najviac tohto alkoholického nápoja na Slovensku.
„Na tomto náraste sa významne podieľali predovšetkým prémiové varianty Metaxa 12*, ktorá zaznamenala nárast o 40 % a Metaxa 7* s nárastom o 25 %,“ komentoval výsledky Zbyněk Schwaiger, komerčný riaditeľ spoločnosti Rémy Cointreau (na obr. č. 2, 4, 5). Ďalšiu premiumizáciu značky chce Metaxa posilniť zameraním sa na výberové prémiové varianty – Private Reserve, Angels Treasure.
Zaujímavosťou pritom je, že Slováci a Česi spolu vypijú najviac Metaxy na svete. Samotné Slovensko je pohľadu exportu Metaxy pre spoločnosť Rémy Cointreau číslom 5 na svete.
Ako ďalej ukázal prieskum IWSR, medzi dovozovými značkami whisky dominuje írska Tullamore D.E.W. a v likéroch je jednotkou Jägermeister. Aj vďaka týmto údajom si spoločnosť Rémy Cointreau trúfa presiahnuť v objeme kombinovaných tržieb v ČR a SR hranicu 3 miliárd českých korún. Kombinované tržby firmy za fiškálny rok 2015/16 pritom po odpočítaní spotrebných daní dosiahli 1,5 miliardy českých korún.
„Pokiaľ sa nám podarí dlhodobo udržať náš rast potvrdený z minulých rokov, mohli by sme v roku 2020 plánovanú 3-miliardovú hranicu výrazne presiahnuť,“ dodal Zbyňek Schwaiger.
V rozhovore nám manažérka značky Metaxa pre SR pani Lenka Adámková (na obr. č. 2 a č. 6) poskytla niekoľko informácií o príprave tohto alkoholického nápoja, ktorý je známy svojou charakteristickou a jedinečnou nezameniteľnou chuťou. Tento alkoholický nápoj má dlhú históriu, po prvýkrát ju pripravil a uviedol na trh pán Spyros Metaxás (Σπύρος Μεταξάς) ešte v roku 1888. Pani Lenka Adámková tiež uviedla, že na výrobu Metaxy sa používajú slnkom vysušené vínne bobule hrozna troch druhov (Savatiano, Sultana és Rhoditis), ktoré sa destilujú a zrejú viac rokov v dubových sudoch, pričom počet rokov zrenia je na fľašiach označený počtom hviezdičiek. Použité tri odrody hrozna pochádzajú z gréckych ostrovov Samos a Lemnos. Po skončení procesu zrenia sa destilát mieša s archívnymi ročníkmi muškátových vín a tajnou zmesou gréckych bylín, ktorý dáva tomuto alkoholickému nápoju charakteristickú príjemnú sladkú príchuť. Nakoniec sa nechá táto zmes ešte pol roka zrieť. Týmto sa výrobný proces odlišuje od postupov používaných pri výrobe podobných alkoholických nápojov.
Podľa IWSR sú na Slovensku ako aj v Česku alkoholické nápoje z dovozu stále vyhľadávanejšie. Súvisí to s priaznivou ekonomickou situáciou v oboch krajinách, s hospodárskym rastom a vyššou spotrebou obyvateľstva.
(Zdroj: Andrea Devánová, Neuropea; Pripravil: Eugen Nagy)
Zanechajte nám Váš dotaz