Arménske brandy učarilo aj Winstonovi Churchilovi
Bratislava, Admin – Legendárne arménske brandy ARARAT je už viac ako 130 rokov zrkadlom arménskej kultúry, hrdosti a tradícii. Ešte viac sa ponoriť do hlbín tejto slnkom zaliatej krajiny umožnila zážitková degustácia, ktorú do Bratislavy priniesla spoločnosť Pernod Ricard Slovakia pri príležitosti 2800. výročia hlavného mesta Arménska Jerevanu.
Tento rok nie je len 2800. výročím Jerevanu, ide o ďalší rok, kedy brandy ARARAT odkazuje na národné bohatstvo a tradície a podčiarkuje svoje postavenie jedného z hlavných symbolov Arménska. Pri tejto príležitosti priniesla spoločnosť Pernod Ricard Slovakia aj na Slovensko zážitkovú degustáciu ARARAT Revelations, kde globálna ambasádorka ARARATU Shushan Mikayelyan (na obr. č.2) predstavila značku, jej hodnoty, filozofiu a zdieľala tajomstvá výroby legendárneho arménskeho brandy ARARAT.
Počas podujatia mali hostia jedinečnú príležitosť ochutnať hneď niekoľko druhov brandy z radu ARARAT, ako napríklad obľúbený ARARAT Five Stars, výrazný Otborny, zvodný Akhtamar a výnimočne sladký Vaspurakan, ktorý zreje 15 rokov. Ambasádorka Shushan Mikayelyan prezradila ich jedinečné príbehy inšpirované históriou, spojené s precíznosťou, vášňou a majstrovstvom. „Nezameniteľná chuť brandy ARARAT sa rodí vo viniciach v údolí majestátnej hory Ararat. Precízny výber surovín a ich spracovanie sú len špičkou ľadovca v procese výroby nášho arménskeho pokladu. Naši zamestnanci stále považujú proces vytvárania nášho brandy za skutočné umenie,“ prezradila Mikayelyan.
Splynutie vášne a remeselnej výroby
O tom, že ARARAT je doslova výnimočným umeleckým dielom, svedčí dokonalá súhra debnárov, vinohradníkov a majstrov, ktorí vedia namiešať tú najdokonalejšiu chuť. Vývoj najnovších technológií a povaha miestnych majstrov pritom umožňuje neustále zvyšovať výrobné štandardy a kvalitu výrobkov, zatiaľ čo hlboké rešpektovanie minulých tradícií a vášeň pre podnikanie napĺňa tento legendárny nápoj ľudským teplom.
Mikayelyan prezradila aj to, že s hroznom sa pri výrobe brandy ARARAT zaobchádza ako v rukavičkách. Využívajú špeciálne lisy, ktoré pracujú tak jemne, aby sa šupka hrozna a jeho semienka nepoškodili. Svojím umením prispievajú do výroby legendárneho brandy aj debnári. Po dvojitej destilácii totiž brandy prechádza dlhým a tajným procesom zrenia v dubových sudoch, ktoré si vyžadujú veľmi precíznu výrobu. „Na výrobu sudov sa používajú výlučne stromy, ktoré sú staršie ako 70 rokov. Niekoľko ďalších rokov trvá, kým sa z dreva vyrobí sud. Nakoniec sa hotový sud naplní vínnym destilátom, ktorý tam zostane tri roky až pol storočia, prípadne aj dlhšie, aby sa obohatil rôznymi odtieňmi farby, chuti a vône,“ uviedla Mikayelyan. Práve vďaka zvláštnemu zloženiu kaukazského duba získava destilát používaný na výrobu brandy ARARAT svoj jedinečný charakter s čistými tónmi sušeného ovocia, byliniek, vanilky a čokolády.
Špeciálna prísada
Vyvrcholením výroby ARARATu je miešanie – najtvorivejšia a najzodpovednejšia časť celého reťazca. „Pri spájaní destilátov rôzneho veku a z rôznych odrôd hrozna do jednej zmesi musí master blender pracovať s komplexnou škálou chutí a aróm. Aby vytvoril jedinečný charakter každého brandy, musí si vybrať z vyše 700 destilátov, ktoré sa líšia len tým, že hrozno bolo dopestované v iných teplotných podmienkach a zrelo v sudoch s odlišnými vlastnosťami,“ vysvetľuje ambasádorka. Špeciálnu úlohu pri miešaní hrá voda. Do brandy ARARAT sa používa len voda z prírodného prameňa Katnakhpyur, ktorá dáva dokonale vyznieť bohatosti chuti. Záverečná zmes sa dá znova „odležať“ v dubových sudoch, aby destiláty mohli navzájom splynúť do jedného celku a vytvoriť legendárne brandy ARARAT. A na záver už neostáva nič iné len naplniť fľaše a tento poklad z Arménska si vychutnať. Nie nadarmo ho kedysi nazývali nápojom bohov. Jeho lahodná chuť si získala zmysly aj slávneho britského politika Winstona Churchilla. Traduje sa, že mu arménske brandy učarilo na Jaltskej konferencii natoľko, že sa okamžite dohodol na pravidelných súkromných dodávkach do Británie.
(Zdroj: Matúš Kollár, Pernod Ricard Slovakia; Alexandra Gallisová, PR Clinic; Pripravila: red.)
Zanechajte nám Váš dotaz