Aj syr má už svoju etiketu

Bratislava, Admin – Čakali by ste niečo iné od Krále Sýrů? Tí najväčší milovníci syra sa poznajú podľa toho, že si ho vedia nielen vychutnať, ale tiež vedia, ako ho servírovať, či správne kombinovať s vínom. Odhaľte spolu s nami tajomstvo syrovej etikety. Naučte sa syry vychutnávať ako gurmáni, servírovať ako skutoční znalci a hovoriť o nich ako zasvätení odborníci!

Král Sýrů je najstarší plesňový syr v Českej a Slovenskej republike. Teší sa veľkej popularite azda preto, že Hermelín bol vyvinutý chuťovým bunkám Čechov a Slovákov na mieru. Vedeli ste, že až 92 % percent Slovákov pozná značku Král Sýrů a takmer 90 % už syry vyskúšalo? Slováci Krále Sýrů považujú za značku, ktorá sa syrom rozumie, odporúčali by ho známym a rozhodne tvrdia, že sa hodí k vínu. Syru veria natoľko, že si ho takmer 70 % obyvateľstva kupuje každý mesiac.

Dôvera Krále Sýrů teší natoľko, že sa chce svojím fanúšikom odvďačiť a povzniesť syr na zážitok. Práve preto bola vyvinutá syrová etiketa, jedinečný spôsob, ako si syr vychutnať čo najlepšie. Syrová etiketa zahŕňa znalosti o syroch – o jednotlivých typoch, výrobe, a zároveň umenie ako sa máme k syru, najmä Králi Sýrů, správať – ako ho máme skladovať, servírovať a párovať s inými pochutinami, či vínom.

 Krajeni_SK

10 KROKOV, AKO POVZNIESŤ SYR NA ZÁŽITOK
1.    Odporúčaná teplota pre skladovanie syrov je 2 až 7 stupňov Celzia.
2.    Nový obal je lepší. Po otvorení syr vždy znovu zabaľte do nového obalu,
3.    Dajte syru druhú šancu. Ak nakrojený syr s ušľachtilou bielou plesňou vrátite do chladničky a po čase na vykrojenom mieste obrastie ďalšou bielou plesňou, nemusíte ho vyhadzovať.
4.    Pri servírovaní dbajte o to, aby mal syr izbovú teplotu. Syry je dobré vybrať z chladu približne 20 minút pred podávaním.
5.    Krájanie chce ten správny grif.
6.    Podávajte primerané množstvo, stačí podávať zhruba 30g z každého druhu syra na osobu.
7.    Vhodné je servírovať maximálne 5 druhov syra.
8.    Na poradí syrov záleží. Začínajte ľahšími a krémovejšími syrmi a na záver ponúknite zrelé.
9.    Ponúknite aspoň jeden známy syr, aby sa hostia cítili príjemne.
10.    Syr aj ako dezert. Hovoríme veľké áno!

syr

(Zdroj: Lenka Bosá a Lenka Kollerová, Neopublic Porter Novelli,  Pripravil: Eugen Michal Nagy)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*