7 tipov na netradičné plodiny, ktoré dopestujete v skleníku
BRATISLAVA/ADMIN – Záhradník bez skleníka je trochu ako kuchár bez sporáka. Áno, môžete si vystačiť aj bez neho, improvizovať a byť kreatívni, ale skleník vám otvára možnosti, ktoré by vás možno ani nenapadli. Umožňuje vymyslieť najbožskejšie kombinácie pre vašu záhradu, experimentovať a pestovať tie najúžasnejšie rastliny. Podporuje vaše rastliny v dokonalom pestovateľskom prostredí a poskytuje ideálne podmienky pre ich rast.
Vzťah záhradníka a jeho skleníka je emocionálny; o tom niet pochýb. Za výhodami skleníka však stojí seriózna veda. A nie je to všetko o rastlinách. Skleník je útočiskom pre záhradníka, miestom precvičovania záhradníckej alchýmie, poskytuje priestor pre zmysluplné činnosti a na pozdvihnutie nálady počas mokrých a chladných dní. Je to úkryt pred počasím, miesto na tiché zamyslenie ďaleko od zhonu každodenného života.
Skleník vám umožní vytvoriť si vlastnú mikroklímu a ovládať teplotu a vlhkosť, ktorým vystavujete svoje rastliny. Či už chcete pestovať zeleninu po celý rok, alebo začať s výsadbou veľmi skoro v sezóne, skleník poskytuje adaptabilné rastové prostredie, ktoré potrebujete. Vaše pestovateľské plány už nebude zdržiavať nepriazeň počasia – so skleníkom máte náskok pred každým živlom.
Chcete pestovať rastliny, ktoré sú pôvodom z iných podnebných pásiem? V skleníku môžete! Ponúka oveľa teplejšie a vlhkejšie prostredie. Konzistentné teplo a izolácia umožňujú pestovať rôzne druhy teplomilnej zeleniny, vrátane exotických plodín! Pokiaľ rozumiete podmienkam, ktoré dané rastliny potrebujú na prežitie, skleník vám umožní prispôsobiť ho pre ideálnu úrodu.
A nemusíte sa báť ani finančného zruinovania. Ceny polykarbonátových skleníkov začínajú už pri cca 350 eur. Nerozhodným pomôže, ako vždy, Google – stačí si zadať do vyhľadávača skleníky do záhrady – porovnanie a okamžite máte načrtnuté najvhodnejšie riešenie. V každom prípade však kúpte o niečo väčšiu veľkosť, ako si myslíte, že potrebujete a investujete do kvalitného skleníka. Nebudete ľutovať a naozaj nebudete sklamaní.
Alternatívne plodiny, ktoré rozšíria vaše portfólio vďaka skleníku
Definícia toho, čo sa považuje za alternatívnu plodinu na produkciu v skleníku, sa bude pravdepodobne líšiť v závislosti od toho, koho sa opýtate. Koniec koncov, skoro každá rastlina pestovaná v skleníku pravdepodobne začínala ako špecializovaná ponuka, kým širšie publikum nenašlo jej potenciál.
Huby
Riziká pestovania nie sú veľké, ak sú podmienky správne nastavené. Ďalšou výhodou je, že niektoré odrody, napríklad hliva, alebo shiitake dokážu priniesť neuveriteľne vysoké výnosy. Jednou z najdôležitejších fáz pestovania húb v skleníku je zabezpečenie najlepších podmienok pre plodenie. Musíte udržiavať dostatočnú teplotu, vlhkosť a prúdenie vzduchu, inak huby dehydrujú a neprinesú plody.
Hliva ustricová je bezpochyby najjednoduchším druhom na pestovanie aj pre neskúsených pestovateľov. Názov pochádza z jej vzhľadu, nie preto, že chutí ako ustrica. Rastie rýchlo a je odolná voči konkurenčným organizmom.
Huby shiitake, alebo edenty Lentinula sú na japonských trhoch dostupné viac ako 2 000 rokov. Povesť Shiitake ako drahej gurmánskej huby je široko známa. Je to najobľúbenejšia kulinárska huba na celom svete. Umami je pravdepodobne najlepší termín na priblíženie jej chuti.
Ženšen
Odborníci na plodiny v skleníkoch tvrdia, že ženšen, keď sa predáva ako liečivá bylina a tonikum, má taký potenciál zisku, že sa môže nazvať „zeleným zlatom“. Stojí za zváženie pre pestovateľov, ktorí majú malý pozemok pre skleník a k nemu veľkú dávku trpezlivosti. Prečo trpezlivosti? Pretože pestovanie ženšenu môže trvať až šesť rokov, teda tak dlho trvá, kým korene úplne dozrejú, aby sa mohli zbierať na konzumáciu.
Potreba chladnej teploty a nízkeho osvetlenia robia zo ženšenu ideálnu plodinu pre skleníkové pestovanie. Ak vás však zaujíma pestovanie tejto plodiny za účelom zisku, naučte sa, ako ženšen pestovať hydroponicky. Tento spôsob zahŕňa tri kroky: prípravu pestovateľského základu, výsadbu a údržbu. Hydroponické pestovanie ženšenu je relatívne jednoduché. Kľúčom je zaistiť, aby ste napodobňovali jeho prirodzené prostredie a pomôcť vám s tým môže aj skleník.
Vanilka
Vanilka je plodom niektorých orchideí mezoamerického pôvodu, z ktorých najznámejším druhom je Vanilla planifolia. Je to tropická rastlina, ktorá tvorí liany a vyžaduje špeciálne podmienky pestovania (60 % zatienenie, teplota medzi 21 ° C a 32 ° C). Pestovanie vanilky v skleníku umožňuje reprodukovať klimatické podmienky prítomné pod baldachýnom dažďového pralesa a ovládať ich (zavlažovanie, zatienenie) s cieľom optimalizovať produkciu.
Avšak, napriek tomu, že v skleníku môžete vytvoriť prostredie, v ktorom dokážu vanilkové rastliny dobre rásť, nie je to také jednoduché. Napríklad kvety rastliny musia byť opeľované každý deň. To všetko sa robí ručne. Každý deň sa kontroluje, či sa žiadny kvet nevynechal. Vanilkový kvet totiž kvitne iba 6 hodín.
A čo chuť? Je rovnaká ako u tradičnej vanilky? Áno, úroveň vallinínu, molekuly, ktorá dodáva chuť vanilky, je rovnaká v skleníku aj vo voľnej prírode.
Achocha
Pokračujme s najpodivnejšou plodinou v našom zozname. Vlastnosti rastliny achocha, známej tiež ako bolívijská uhorka, sa líšia v závislosti od druhu. Jej ovocie – ktoré pri skorom zbere chutí ako uhorka a pri neskoršom zbere ako paprika – môže byť hladké, alebo má mäkké hroty.
Achocha je starodávna plodina (pôvodne ju pestovali Inkovia v Južnej Amerike) a patrí do rovnakej rodiny ako uhorky a tekvice. Užitočný fakt: Achocha je takmer imúnna voči bežným škodcom, ako sú chrobáky, viniče a múčnatka.
Amarant
Ak ste sa pokúsili dopestovať špenát (pri vyšších teplotách, nie na zimu) a neuspeli ste, táto červeno-pruhovaná, listová zelenina je pre vás tá pravá. Amarant je jednou z tých listových rastlín, ktoré dobre rastú v horúcich a vlhkých podmienkach. Okrem toho, že amarant funguje ako náhrada plodín, ako je mangold, kel a ako sme už spomenuli, špenát, produkuje semená, ktoré sú podobné quinoa.
Dudi (tiež známa ako Indická uhorka), Lagenaria sicceria
Je to populárna indická zelenina, trochu ako popínavá cuketa a plody sú najvhodnejšie na konzumáciu keď sú mladé. Rovnako ako tekvice, aj semená dudi sa vysádzajú v apríli, alebo máji a sadia do relatívne bohatej pôdy. Produkujú veľké rastliny a tak im dajte dostatok priestoru a pevnú podporu, aby sa mohli vyšantiť. Ak ich pestujete, nezabudnite vyraziť večer do skleníka, aby ste si mohli vychutnať kvety, ktoré sa otvárajú v noci!
Batáty
Sladké zemiaky nie sú zemiaky. Korene povojníka batátového rastú a hrubnú, až vyzerajú ako zemiaky a pravdepodobne preto tejto rastline prisúdili mierne mylný názov. Batáty sú ideálne na pestovanie v skleníku. Vyžadujú veľa tepla a teplota v zemi musí byť aspoň 15 stupňov, než začnete. Sladké zemiaky sú bohaté na vitamíny A, B, C a E a majú vysoký obsah zdravých karotenoidov. Veľký je aj obsah B6. Dajú sa jesť celé rastliny, to znamená hľuzy, kvety a listy. Listy sa používajú rovnako ako špenát.
Zdroje informácií:
- https://www.thompson-morgan.com/why-buy-a-greenhouse
- https://www.greenhousegrower.com/crops/6-greenhouse-crops-to-consider-for-niche-production/
Zanechajte nám Váš dotaz