Desať dôvodov prečo používať repkový olej

Bratislava, Admin – Repkový olej, napriek svojim významným vlastnostiam, nie je v našej krajine náležite docenený. Repka olejná je rastlinou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našej zemepisnej šírke a okrem toho olej, ktorý sa z nej lisuje, má v porovnaní s inými druhmi oleja výhodnejší pomer mastných kyselín.

1. Repkový olej obsahuje desaťnásobne viac omega-3 mastných kyselín než olivový olej. Jedným zo zdrojov omega-3 mastných kyselín sú ryby, ktorých konzumácia je u nás veľmi nízka. A práve repkový olej je významným zdrojom týchto zdraviu prospešných mastných kyselín .

2. Repkový olej má v porovnaní s inými druhmi oleja výhodnejší pomer mastných kyselín. Práve optimálny pomer omega-6 mastných kyselín a omega-3 mastných kyselín (2:1), z pohľadu požiadaviek na zdravú výživu, je dôležitý pre zaradenie tejto podstatnej zložky do vyváženej stravy . Menej výhodné pre nás sú nasýtené mastné kyseliny, ktoré by nemali tvoriť viac ako tretinu tukov, ktoré prijímame.

3. Repkový olej dlhšiu dobu nemení svoje vlastnosti. Vyplýva to z jeho veľmi dobrej oxidačnej stability. Nemusíme sa teda obávať krátkej doby spotreby.

4. Repkový olej je vhodný tak na vyprážanie, ako aj na pečenie, či prípravu šalátov. Množstvo ľudí má spojený repkový olej výhradne s vyprážaním, avšak tento olej má v skutočnosti omnoho širšie možnosti využitia. Je chuťovo nešpecifický a preto sa nemusíte obávať nežiaducej pachuti v šalátoch či iných pokrmoch.

5. Repka olejná, z ktorej sa repkový olej vyrába, je často nazývaná „olivou severu”. Podobne ako olivový olej obsahuje veľké množstvo kyseliny olejovej . Je teda prírodným produktom, ktorý môže mať veľmi široké použitie.

6. Dve polievkové lyžice repkového oleja obsahujú toľko kyseliny alfa-linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 mastných kyselín, ktorá úplne pokryje fyziologickú potrebu človeka na deň.

7. Repkový olej má vysoký obsah vitamínu E6.

8. Repkový olej je bohatým zdrojom rastlinných sterolov6.

9. Repkový olej je hodnotným prvkom stravy tehotných žien a malých detí. Môžu ho konzumovať aj deti v dojčenskom veku od 6 mesiacov. Je vhodný na prípravu polievok a iných pokrmov pre deti v dojčenskom veku .

10. Repkový olej použitý na pečenie vykazuje dobré vlastnosti. V tekutom stave je ideálny na prípravu piškótového cesta, omáčok, šalátov a majonézy. Môže sa používať aj na prípravu teplých a studených pokrmov.

Tuky a oleje patria vo výžive človeka medzi základné potraviny. Sú zdrojom látok, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju funkciu. Repkový olej v tomto ohľade nie je žiadnou výnimkou a jeho konzumácia je pre nás viac ako vhodná.

Na tlačovej konferencii venovanej kampani Zamiluj sa do repkového oleja, ktorá na Slovensku prebieha pod záštitou Európskej únie, sa odborníci na zdravú výživu  –  MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., MUDr. Katarína Babinská, PhD. a Prof. Ing. Štefan Schmidt zamerali na ďalšie benefity konzumácie repkového oleja.

Na konferencii poskytli odborníci aj zaujímavé informácie, ktoré sa venujú nutričným výhodám repkového oleja. A preto nezabudnite vypražiť štedrovečerného kapra na repkovom oleji :-).

(Zdroj: Peter Barnaš, Divino, Pripravil: Eugen Michal Nagy)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*