Zomrel uznávaný maestro akademický maliar Alexej Vojtášek

BRATISLAVA/ADMIN – V utorok, 30. mája nás opustil vo veku 70 rokov akademický maliar Alexej Vojtášek. V rokoch 1973 – 1980 študoval na Vysokej škole výtvarných umení Bratislave, v oddelení grafiky a knižnej ilustrácie u Albína Brunovského. V rokoch 1985 – 1990 pôsobil ako pedagóg na VŠVU, neskôr v rokoch 1994 – 1995 na Univerzite Komenského v Bratislave na Katedre propagácie a reklamy.
Zúčastnil sa na mnohých samostatných aj kolektívnych výstavných podujatiach; jeho diela sa nachádzajú v súkromných aj galerijných zbierkach doma i v zahraničí. V roku 1985 bol ocenený na 3. medzinárodnom trienále kresby v Norimbergu, v roku 2007 získal ocenenie Identifikačný kód Slovenska. Bol členom viacerých výtvarných združení. Dlhšiu dobu pôsobil v komisii Krištáľového krídla, kde bol niekoľko rokov aj predsedom výtvarnej sekcie.
 
„Určite je snom každého výtvarníka, aby jeho diela existovali nadčasovo. Bol by som rád, keby sa aj naša spoločnosť vyvíjala tak, aby technika nepredbehla všetko ostatné, lebo potom by už po nás umelcoch, maliaroch, sochároch a iných umeleckých disciplínach, ktoré sa tvoria výlučne rukami, toho veľa nezostalo,“ uzavrel predčasom akademický maliar Alexej Vojtášek náš rozhovor v magazíne GoodWill s názvom Magické odtiene sveta a života v tvorbe Alexeja Vojtáška.
Verím, že sa jeho sen naplní, aj keď včera ukončil svoj životný 🖤a maliarsky svet 🖤.
Ante portas

Ante portas

Pozerám sa na jeho obraz Ante portas, ktorý mi visí rovno nad počítačom a myšlienky sa mi vracajú späť do jeho ateliéru, kde umelec vyjadroval kus svojej duše nad dnešným dramatickým svetom, ktorý často ohrozujeme svojimi rozdielnymi mentalitami a názormi na život…
(Text a foto: Valéria Nagyová)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*