Gurmán fest bude na bratislavskej Dostihovej dráhe v Petržalke
Bratislava, Admin, 10. 4. 2014 -Tohtoročný šiesty ročník Gurmán fest prekvapí návštevníkov množstvom noviniek. Netradičné miesto, nový dátum a férovejšie vstupné pre návštevníkov, ale aj novinka – gastronomický kongres, patria medzi najväčšie zmeny tohto ročníka.
Minulý ročník Gurmán festu Bratislava sa tešil mimoriadne dobrému počasiu, lahodným jedlám a rekordnej návštevnosti. Nasledujúci ročník bude v znamení siedmych „viac“ noviniek pre väčšie pohodlie, lepšiu zábavu a intenzívnejší zážitok z gurmánskych jedál.
Rok 2014 – 7 noviniek
1. Nové miesto – viac komfortu a zelene
Medická záhrada vám bola malá, tak sa Gurmán fest Bratislava sťahuje do zelených priestorov ležiacich na kraji lužných lesov v mestskej časti Petržalka – na Dostihovú dráhu. Táto zmena poskytuje festivalu zlepšenie služieb: parkovanie, lepšiu dostupnosť MHD, viac stánkov s reštauráciami, viac miesta na sedenie, rozšírenie piknikovej zóny, 4 pódiá – hlavný stage, Svet vína, Školu varenia a La Patisserie. Svoj priestor si nájde aj zväčšená plocha detskej zóny.
2. Iný dátum – viac možností na prechutnanie pre celé rodiny
Termín Gurmán festu sme predsunuli o týždeň. Tento rok sa Gurmán fest návštevníkov nevie dočkať, tak môžu gurmáni ochutnať Slovensko o týždeň skôr – od piatka 30. mája do nedele 1. júna. Najmä mladší gurmáni tak zažijú nie Deň ale Víkend detí.
3. Traja Michelinovskí šéfkuchári – viac Hviezd
Pozvanie na Gurmán fest Bratislava 2014 prijali tento rok až traja Michelinovskí šéfkuchári – Lionel Levy, Ewout Eleveld a Arturo Dalhuisen. Svetová kuchárska špička nám svojimi receptami vytrie zrak a najmä chuť. Jeden z Michelinákov sa predvedie aj na špeciálnom evente – večeri s Michelinom.
4. Vstupné – viac peniažkov na prechutnanie, menej za zábavu
Po piatich ročníkoch bude upravené vstupné. Doteraz sa vstupné pri vstupe neplatilo, no v Gurmán šekoch (oficiálne platidlo na Gurmán feste) ľudia zaplatili aj organizačný poplatok. Pri kúpe viacerých Gurmán šekov však návštevník zaplatil viac. Gurmán fest tento rok stavia na férovosť, preto namiesto platenia poplatku v každom Gurmán šeku, budú návštevníci platiť iba raz pri vstupe. V cene vstupného budú mať návštevníci vlastný príbor, možnosť požičať si piknikové deky, či viac miest na sedenie na prírodných terasách, ako aj bohatú festivalovú tombolu, ale aj vystúpenia gurmánskych špičiek, či hudobných skupín na štyroch stagoch. Ceny Gurmán šekov sa znížia z pôvodných 12 eur na 10 eur.
5. Odborná gastronomická konferencia – (naj)viac hviezdičiek a vidličiek pohromade
Ďalšou novinkou na Gurmán festivale je Gastronomický kongres pre odborníkov, novinárov a fanúšikov. Bude sa konať v pondelok 2. júna od 10:00 do 17:00 v hoteli Sheraton. Na podujatie je pozvaná svetová gurmánska špička:
• Lionel Levy – 1 michelin star Marseille
• Ewout Eleveld – „De Leest“ 3 michelin star Holandsko
• Arturo Dalhuisen –„De Leest“ 3 michelin star Holandsko
• Jaroslav Židek – 3-krát Gurmán AWARD – kuchár roka (2008-2010), majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Albrecht (1 vidlička)
• Michal Konrád – šéfkuchár reštaurácie roka – Fou Zoo (2 vidličky)
• Igor Čehy – Gurmán Award kuchár roka 2007
Variť s Lionelom Levym a Jacobom Boermom bude môcť malá skupina ľudí v Privátnej kuchyni.
Registrácia na kongres bude prebiehať od 25. apríla. Okrem vstupu na kongres bude možná aj registrácia zvýhodneného ubytovania cez Bratislava Tourist Board.
6. Detská zóna – viac atrakcií pre deti
Deti sa na Gurmán feste zabavia nielen vďaka zvieratkám z Dostihovej dráhy, ale aj vďaka bohatému programu v Detskej zóne. Pripravený bude trojdňový Deň detí s animátormi, hrami, detskou školou varenia či školou miešaných nápojov. Pokrstíme špeciálne sirupy, páry určia najsladšiu pusu a premiéru zažije prvá sirupovacia reštaurácia.
7. Lepšie Gurmán šeky – viac ochrany
Vďaka partnerovi festivalu – Chèque Déjeuner – bude kvalita Gurmán šekov vyššia. Dôležité je, že budú obsahovať ochranné prvky, a tým predídeme falšovaniu Gurmánov, ako sa to, žiaľ, v minulosti stalo.
Gurmán fest bude tradične prebiehať počas troch dní.
Počas prvého dňa – v piatok – sa môžeme tešiť na Braňa Križana, kapitána slovenskej reprezentácie kuchárov a Michala Konráda, šéfkuchára reštaurácie roka – Fou Zoo. V sobotu vystúpi na pódiu Jaro Židek, prezentátor poctivej gastronómie a Igor Čehy. V nedeľu sa tešíme na Mariána Fila a oplatí sa vidieť aj veľkú šou Marcela Ihnačáka a jeho varenie s vybranými návštevníkmi. Aby pódium neovládli len muži, variť na pódiu bude Japonka Youshimi Usui, ktorá v rodnej krajine má svoj vlastný program o varení a školu varenia. Ako obvykle sa v nedeľu uskutoční Starostovská džemovačka, v ktorej si „zmerajú chute“ starostovia mestských častí v pripravených džemoch. Tradičným sprievodným programom Gurmán festivalu bude aj galavečer udeľovania cien v gastronómii – 10. ročník GURMÁN AWARD. Na podujatí sa dozvieme, ktoré reštaurácie, šéfkuchári, someliéri, či vinári boli na Slovensku za posledný rok najlepší. Návštevníci sa môžu tešiť okrem iných zaujímavostí aj na majstrovstvo barmana Petra Pravotiaka, víťaza medzinárodných majstrovstiev sveta v miešaní nealkoholických drinkov Mattoni Grand Drink 2011.
Organizátorom podujatia a odborným garantom festivalu je spoločnosť Gurman club, s. r. o. V spoločnosti má gastronomickú sekciu na starosti Radoslav Nackin, propagátor gurmánstva na Slovensku. Gurman club inicioval odborné hodnotenie kvality reštaurácií, hotelov, kuchárov a vinárov pod značkou Gurman Awards, od roku 2003 vydáva známy bedeker reštaurácií Gurmán na Slovensku. Spoločnosť realizuje niekoľko odborných gurmánskych projektov a venuje sa aj vzdelávaniu kuchárov v Thuries Academy, či amatérov v Škole varenia pre gurmánov. V zime Gurman club zorganizoval už druhý ročník Zimného festivalu jedla. Toto jedinečné podujatie vzniklo s cieľom predstaviť vybraných šéfkuchárov a vzdelávať ľudí v oblasti gastronómie, najmä ich naučiť konzumovať a stolovať. Priestor na prezentáciu dostali predovšetkým miestni šéfkuchári. Najnovším projektom Gurman Clubu je gastronomický kongres, ktorý sa bude konať 2. júna v hoteli Sheraton.
(Veronika Jakubove)
Zanechajte nám Váš dotaz