Dolnorakúska krajinská výstava 2013
Admin, 03. 06. 2013 - „Chlieb a víno“ je názov Dolnorakúskej krajinskej výstavy 2013, v ktorej ožíva 8000 rokov dejín kultúry. V obci Asparn an der Zaya pred Vami rozkroja chrumkavé dejiny chleba. V Poysdorfe Vám nalejú z korenisto-ohnivých dejín hroznovej šťavy vo všetkých jej podobách. Z malebného prostredia vínnych uličiek regiónu Weinviertel sa vyberieme priamo tam, kde sa písali fascinujúce kapitoly dejín ľudstva.
Múzeum 2.0: vychutnajte si dejiny
Dolnorakúska krajinská výstava 2013 vysokou úrovňou spracovania dejín kultúry nadchne aj najnáročnejších návštevníkov. Prostredníctvom 600 rôznych exponátov názorne predstaví témy „Chlieb“ a „Víno“ v priestoroch Dolnorakúskeho múzea dejín praveku (Urgeschichtemuseum Niederösterreich) v Asparn an der Zaya, aj v architektonicky pôsobivom výstavnom areáli mesta vína Poysdorf. Interaktívne stánky, priestorové inštalácie a QR-kódy približujú obsah výstav a podnecujú k aktívnej účasti všetkých členov rodiny.
Skúmať – vnímať – ochutnať
Pod názvom „Chlieb – iný pohľad“ a „Víno – iný pohľad“ pozýva Dolnorakúska krajinská výstava 2013 každú nedeľu a vo sviatok o 13:30 hod. návštevníkov vyskúšať si pokusy, ktoré zaujmú všetky zmysly.
V „chlebovom laboratóriu“ v obci Asparn an der Zaya sa miesi, pohmatom skúma, privoniava a ochutnáva. Celá rodina sa tu môže zahĺbiť do problematiky chleba, skúmať ju a experimentovať. Čím sa obilné zrno odlišuje od hroznového jadierka? Ako vzniká z obilia müsli? Odkiaľ sa v chlebe berie vzduch? A čo všetko možno vyčariť zo starého chleba?
„Pôžitkárska dielňa“ v obci Poysdorf ponúka možnosť dôkladne otestovať vlastné chuťové bunky až po hranicu oklamania zmyslov. Skúma sa tu chuť, od sladkej po kyslú, a celá škála medzi nimi. To všetko v spojení s pôžitkom a radosťou zo spoločného spoznávania chute. Čo mi chutí? Ako vznikajú chuťové vnemy? A čo je pre mňa pôžitkom?
Text: Müller, Pribylincová
Foto: © Manfred Horvath
Zanechajte nám Váš dotaz