Concours Mondial de Bruxelles
v Bratislave
Admin,02.05.2013 - Už o necelé dva týždne sa Bratislava stane „mekkou“ vinárov, keď sa do hlavného mesta Slovenska zíde takmer tristo renomovaných degustátorov na svetovú súťaž Concours Mondial de Bruxelles (CMB) 2013. Súťaž sa bude konať od 10. do 12. mája v bratislavskom výstavisku Incheba v hale B1.
„Jubilejný dvadsiaty ročník tejto prestížnej súťaže sa koná prvýkrát mimo teritória západnej Európy. Sme preto veľmi radi, že práve Bratislava sa zaradí k známym vinárskym mestám ako Bordeaux, Valencia či Palermo,“ povedala generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Marta Kučerová. Vinári zo 138 krajín prihlásili do súťaže CMB 2013 až 8000 vzoriek vín, čo je najviac v dvadstaťročnej histórii súťaže. Rekordný je aj počet 214 vzoriek od slovenských vinárov. Súťažné vzorky bude hodnotiť takmer 300 degustátorov z 50 krajín. Slovensko medzi nimi zastupuje 22 popredných vinárov, enológov, novinárov. Medzi degustátormi je 50 žien.
Vinári zo Slovenska, ale aj iných krajín, nemuseli vzorky posielať do Bruselu, ale mohli ich odovzdávať v Národnom salóne vín v Pezinku. Celkovo sa tu zozbieralo 369 vzoriek vína. Z toho slovenských 214 (zatiaľ absolútny rekord). Túto možnosť využili aj vinári z okolitých krajín a moravskí vinári prihlásili 124 vzoriek vín, maďarskí 16, rakúski 4, rumunskí 4, moldavskí 5 a francúzski 2 vzorky.
Pokiaľ ide o samotnú súťaž, posudzovať sa bude podľa Stobodového systému Medzinárodnej únie enológov (UIOE) pre hodnotenie vína. Jednotlivé kategórie sú vzhľad, vôňa a chuť a hodnotí sa v nich čírosť, kvalita, intenzita, jemnosť a perzistencia teda stálosť jednotlivých vín. Najviac bodov môže vzorka získať za kvalitu chuti, až 22 a celkový výsledok výrazne ovplyvní aj celkový dojem, kde môžu degustátori vzorke prideliť až 11 bodov. Vína, ktoré získajú 95 až 100 bodov sú označené za výnimočné, s bodovým rozpätím 90 až 94 sú vynikajúce.
Na ploche 12 tisíc metrov štvorcových bude počas súťaže platiť prísny a osobitný režim. Vzorky vína prídu do Bratislavy špeciálnymi chladiacimi kamiónmi z Belgicka 6. Mája 2013. Musia byť starostlivo uložené, aby sa usadili všetky triesloviny a víno sa tzv. upokojilo. Do začiatku súťaže budú uskladnené v 2 chladiacich lodných kontajneroch. Teplota v nich nesmie presiahnuť 10°C, aby malo víno pri rozlievaní 12°C a pri degustácii nepresiahlo 14°C. Každých 5 minút bude 250 vybraných a náležite zaškolených študentov otvárať, nalievať a roznášať nové vzorky. Tento časový limit musí byť dodržaný aj kvôli zabezpečeniu požadovanej teploty vzoriek. Sledovať jeho dodržiavanie bude špeciálny „dirigent“, ktorý má presnú logistiku rozpísanú po sekundách. Tzv. maskovanie fliaš zabezpečujú organizátori z CMB, ktorí pridelia každej vzorke kód. Prístup k dešifrovaniu týchto kódových označení má iba 15 ľudí.
Súťaž vinárov Concours Mondial de Bruxelles je považovaná za jednu z najväčších a najprestížnejších podujatí medzinárodného vinárskeho kalendára. Slovensko je prvou krajinou východného bloku v ktorej sa súťaž uskutoční. O organizáciu sa uchádzali aj Česko a Maďarsko. Predstavíme sa kvalitnými vínami, vínnou kultúrou a vinárskymi destináciami. Aj z týchto dôvodov je garantom a spoluorganizátorom CMB Slovenská agentúra pre cestovný ruch. „SACR už viac ako rok komunikuje konanie tejto prestížnej súťaže na Slovensku na všetkých výstavách a veľtrhoch cestovného ruchu, na ktorých sa zúčastnila. Pre vybraných novinárov organizujeme v súvislosti s CMB aj infocestu, kde chceme ukázať prierez slovenskými vinohradníckymi oblasťami vrátane Tokaja,“ informovala Marta Kučerová. SACR zabezpečuje pre degustátorov aj sprievodný program, ktorý má priblížiť Slovensko ako atraktívnu destináciu. “Slovenské vína sú vhodnou produktovou líniou v segmentoch zážitkového, kultúrneho aj vidieckeho turizmu, ktorá môže pritiahnuť pozornosť turistov na našu krajinu,” dodala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová.
Prestížnu vinársku súťaž na Slovensku organizuje Concours Mondial du Bruxelles a Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Partnermi podujatia sú Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Turizmus regiónu Bratislava a Bratislavská organizácia cestovného ruchu.
(strbava)
Zanechajte nám Váš dotaz