Môžu byť počítačové hry prospešné?

BRATISLAVA/ADMIN – Počítačové hry sú vďačnou témou debát a žiaľ, často sa k nim vyjadrujú aj ľudia, ktorí tejto problematike vôbec nerozumejú. Čo pri všetkej úcte môže o hrách vedieť človek, ktorý si ich v živote neskúsil, len si prečítal rôzne bulvárne články a hovorí, že hry sú zlo a zabijak času? Pozrime sa na počítačové hry z iného uhla pohľadu. Čo ak sú naopak prínosné a prospešné pre ľudí, ktorí si nimi vypĺňajú voľný čas? Existuje viacero dôvodov, ktoré podporujú takéto konštatovanie.

Reštart hlavy

Častým problémom, ktorý trápi produktívnych ľudí, je, že im neustále pracuje hlava aj po tom, ako odišli z práce a splnili si všetky povinnosti. Niekde „na pozadí“ sa neustále prehrávajú nové pracovné problémy, výzvy a ich možné riešenia. Ideálnym spôsobom ako reštartovať hlavu sú aktívne činnosti – šport, prechádzky s partnerom či rodinou, tvorivé aktivity a taktiež počítačové hry. Vezmite si ten rozdiel medzi sledovaním televízie a počítačovou hrou. Pri sledovaní televízie pasívne prijímate nejaké informácie, naopak, pri hre sa aktívne zapájate, aktívne musíte niečo robiť, aby ste splnili úlohy a boli v hre úspešní. Cítite ten rozdiel? Pri aktívnej činnosti, akou sú aj počítačové hry, vie človek vypnúť hlavu od starostí a reštartovať svoju myseľ.

Zlepšenie reflexov

Viaceré hry sú zamerané na rýchle reflexy. Nielen pri športových, ale aj pri akčných hrách ste nútení rýchlo reagovať na rôzne podnety. Hry tak automaticky brúsia aj vaše reflexy. Netvrdíme, že vďaka hrám budete mať reflexy na špičkovej úrovni, no minimálne vám zrýchlenie reakčného času na rôzne situácie môže pomôcť aj v bežnom živote.

Nové poznatky a strategické myslenie

Rôzne hry sú zamerané či už priamo na logické uvažovanie a využívanie rôznych vedomostí, alebo pri ich hraní nepriamo získavate nové poznatky. Nikdy neviete, kedy sa vám aká informácia môže zísť, a čím viac človek vie, tým je to preňho vždy lepšie. Rovnako existuje široká paleta rôznych strategických hier, pri ktorých hráč tiež rozvíja svoje strategické myslenie, aby dokázal zdolať protivníkov či splniť jednotlivé úlohy.

(Zdroj: ML; Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com; Pripravila: red.)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*