Smartfón vás môže v horách zachrániť

BRATISLAVA/ADMIN – Dnešný svet je pretechnologizovaný. Vo všeobecnosti nejde o nič negatívne, naopak, človek má k dispozícii množstvo vychytávok, ktoré mu niekedy môžu aj zachrániť život. Už každý má dnes poruke smartfón nabitý množstvom aplikácií.
Ruku na srdce, koľko z nich aj reálne využívate? Ak pri akejkoľvek možnej príležitosti nevynecháte návštevu prírody, lesa či hôr, máme pre vás aplikácie do mobilu, ktoré vám pri týchto činnostiach nemôžu chýbať a ktoré v mobile „nezapadnú prachom“.

Mobil ako povinná výbava na turistiku

Bez mobilu sa dnes málokto vyberie čo i len na záchod. Preto turistika či výlet do hôr bez mobilného telefónu je nemysliteľný. Nejde len o zaznamenanie momentov formou fotiek či fotenie si krás prírody, mobil pri turistike alebo výlete v horách vám môže byť viac nápomocný, ako si myslíte.

Mapy v mobile

Správny výber aplikácií vás môže dostať na miesta, ktoré ste v živote nevideli. Príkladom sú aplikácie ako Mapy.cz, ktorú pozná asi každý a takmer polovica ju má stiahnutú aj v mobile. Nie je to len appka, ktorá vám ponúka mapy a pomocou ktorej si môžete naplánovať trasu. Aplikácia vám ponúka aj množstvo tipov na výlety, pričom obsahuje mapy celého sveta. Výhodou tejto aplikácie je fakt, že si mapy stiahnete do mobilu, takže ich využijete aj offline alebo na miestach, kde nebudete mať mobilný signál. Ak je signál k dispozícií, internet do mobilu pomôže pri používaní online máp, ako napr. Google Maps.

Zdieľajte svoje tipy prostredníctvom aplikácie

Aplikácie, ktoré vám ponúkajú tipy na výlety, sú neustále aktualizované a doplnené o profesionálne fotografie a recenzie. Vy si tak viete vybrať z množstva tipov a takisto viete zdieľaním a postovaním svojej skúsenosti podať tip na výlet druhým.

Všetky užitočné informácie v mobile

Nielen tipy na výlet, ale aj ponuku penziónov, hotelov, kostolov či iných pamiatok vám rôzne aplikácie dokážu poskytnúť. Informácie o cyklotrasách či turistických chodníkoch budú pre vás tiež dôležité, ak máte v mobile správnu aplikáciu.

Pokročilý krokomer

Aplikácie, ktoré vám merajú počet krokov, ktoré ste počas dňa urobili, sú dnes, dá sa povedať, bežnou záležitosťou, ktorú majú niektoré mobily zabudované už v sebe. To znamená, že si ich nemusíte ani sťahovať. Na turistiku však budete potrebovať niečo viac. Ďalšími potrebnými appkami, ktorú z tejto sekcie v mobile musíte mať, sú tie, ktoré vám okrem prejdených krokov namerajú aj dĺžku danej aktivity, a tak môžu byť výsledkom informácie o tom, koľko vám trval výstup na kopec a koľko návrat naspäť. Tieto aplikácie je možné „spárovať“ aj so smart hodinkami, čím dostávate info o tom, akú frekvenciu srdca ste pri aktivite mali, a tak je vaše telo pod úplnou kontrolou.

Kompas v mobile

Na to, aby ste sa nestratili v horách či v meste, vás upozornia mapy či GPS v mobile. Ak sa ale vyberiete na výlet len tak po lúkach a chcete vedieť, kde je „sever“, existujú aplikácie, ktoré fungujú ako kompas, a tak sa rýchlo zorientujete v priestore, okrem toho máte k dispozícii aj počasie či výstrahy pred nepredvídateľnými výkyvmi počasia.

Aplikácie od horskej záchrannej služby

Okrem všeobecne známych aplikácií svoje do tohto online sveta priniesla aj horská záchranná služba, ktorá takisto ponúka množstvo užitočných aplikácií do telefónu, čo využijú najmä tí, ktorí obľubujú turistiku či športy v horách. Aplikácie od horskej služby ponúkajú informácie o výstrahách platných pre danú horskú oblasť, takisto vás vystopujú práve vďaka tejto appke, v prípade zranenia privoláte pomoc prostredníctvom núdzovej SMS alebo telefonátu na núdzovú linku.

Aj pre skialpinistov či jednoducho pre tých, ktorí obľubujú turistiku v zime, sú na trhu aplikácie, ktoré ich upozornia na lavínové nebezpečenstvo či samy budú vedieť odoslať správy o aktuálnom stave na zasnežených svahoch.

Keď neviete, kde ste

Či v lete, či v zime, možno sa aj vám stalo, že ste stáli pred nejakým kopcom, no netušili ste, o ktorý ide. Stojíte pred niečím, čo neviete pomenovať. Na rozšírenie vašich vedomostí takisto poslúžia aplikácie. S týmito dokážete pracovať aj v režime offline, čo je pre vás obrovská výhoda. Takisto sa pomocou aplikácie nielen vzdelávate, ale vám môže pomôcť, keď sa stratíte.

Výškomer či LED svetlo

Na orientáciu v horách máte k dispozícii množstvo ďalších aplikácií. Niektoré vám udajú presnú hodnotu nadmorskej výšky, v ktorej sa nachádzate, iné vám zas vedia pomôcť najmä v noci. Aplikácia, ktorá využíva LED blesk vášho smartfónu ako baterku, je obrovským pomocníkom pri ceste neznámym terénom alebo v noci. Vyslať ňou môžete aj núdzový signál.

Za príplatok viac funkcií

Väčšina aplikácií je zadarmo, no aj k také si viete za menší príplatok rozšíriť o doplnkové funkcie. Niektoré aplikácie si do mobilu nenainštalujete bez zaplatenia, no tá pomoc, ktorú vám môže aplikácia v prípade núdze podať, je na nezaplatenie.
Stále však treba myslieť na to, že technika sa môže mýliť, nie je bezchybná. Zlý alebo nedostatočný signál, slabá batéria v telefóne či nedostupný GPS signál, môže vaše šance v prípade potreby v horách znížiť. Preto je vhodné, ak si okrem mobilu nabitého potrebnými aplikáciami vezmete aj klasickú papierovú mapu alebo kompas.

(Zdroj: JS; Foto: Archív 4ka; Pripravila: red.)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*