Štyri novinky v Microsoft 365 pre lepšiu tímovú prácu

Praha/Bratislava – IT gigant Microsoft pred rokom predstavil komplexné riešenie pre spoločnosti Microsoft 365, ktoré umožňuje všetkým zamestnanom bezpečne spolupracovať vďaka integrácii nástrojov Office 365, Windows 10 a Enterprise Mobility + Security. Firemnú verziu Office 365 každý mesiac používa vyše 135 miliónov ľudí, Windows 10 beží na vyše 200 miliónoch komerčných zariadeniach a platforma Enterprise Mobility + Security má cez 65 miliónov užívateľov.
Microsoft 365 bol navrhnutý tak, aby pomohol akémukoľvek zamestnancovi, od pracovníkov v prvej línii až po manažérov veľkej organizácie, zmeniť štýl a byť efektívnejší v prostredí, ktoré stále viac kladie dôraz na tímovú prácu naprieč lokalitami a časovými zónami.
Aktuálne spoločnosť predstavuje štyri nové spôsoby ako s pomocou Microsoft 365 prepojiť zamestnancov v rámci firmy a zlepšiť ich spoluprácu, vrátane noviniek v Microsoft Teams a využitie umelej inteligencie.

1. Microsoft Teams aj v bezplatnej verzii
Vlani spoločnosť na trh uviedla Microsoft Teams, výkonnú platformu pre tímovú prácu ako odpoveď na rastúci význam spolupráce vo firemnej sfére. Microsoft Teams integruje nástroje na četovanie, stretávania sa, volania, ukladania súborov a aplikácií v spoločnom pracovnom prostredí Microsoft 365. K dnešnému dňu využíva Microsoft Teams vyše 200-tisíc spoločností v 181 krajinách sveta.
Od 12. júla sú Microsoft Teams celosvetovo k dispozícii aj v bezplatnej verzii v 40 rôznych jazykoch. Či už ide o živnostníka, majiteľa malého podniku alebo menší tím v rámci veľkej organizácie, každý môže po novom Microsoft Teams začať hneď používať aj bezplatne:

Bezplatná verzia ponúka nasledujúce funkcie pre tím až do 300 ľudí:
● Neobmedzené četovanie a vyhľadávanie
● Integrované audio a video schôdzky medzi jednotlivcami, skupinami s možnosťou prepojenia celého tímu
● Tímové úložisko s veľkosťou 10 GB plus úložisko pre každého jednotlivca s veľkosťou 2 GB
● Integrovaný Office Online pre tvorbu obsahu v reálnom čase zahŕňajúci nástroje Word, Excel, PowerPoint a OneNote
● Neobmedzené prepojenie s ďalšími aplikáciami s výberom vyše 140 firemných aplikácií vrátane Adobe, Evernote a Trello
● Možnosť komunikovať a spolupracovať s kýmkoľvek vnútri aj mimo organizácie, a to v prostredí globálnej zabezpečenej infraštruktúry Microsoftu

Toto riešenie ponúka spôsob, ako sa efektívne oboznámiť s Microsoft 365. Teams, ktoré sú súčasťou Microsoft 365, zahŕňajú všetko, čo je v bezplatnej verzii. Navyše majú väčšie úložisko a nástroje na zaistenie bezpečnosti i súladu s legislatívou pre potreby veľkých spoločností. Úložisko môže byť zároveň využité pre celú firmu bez ohľadu na jej veľkosť.
Príkladom spoločnosti, ktorá používa Microsoft Teams na podporu spolupráce a inovácií, je energetická spoločnosť Innogy. Vďaka prechodu ku cloudovým službám sa firme podarilo zvýšiť výkonnosť a vytvoriť flexibilné pracovné prostredie.

2. Analýza na zlepšenie pracovných návykov a spolupráce
Firma predstavuje aj novinku Workplace Analytics, analytický nástroj pre tímy a spoločnosti, ktorý využíva poznatky o spolupráci z Microsoft Graph. Workplace Analytics umožní tímom zefektívniť schôdzky, získať viac času na kreatívnu a sústredenú prácu aj udržať rovnováhu pracovného a súkromného života. Organizácie môžu používať agregované údaje v službe Workplace Analytics na zlepšenie spolupráce, porozumenie pracovným návykom a zlepšenie práce tímov. MyAnalytics v Microsoft 365, analytický nástroj pre jednotlivcov, po novom prostredníctvom Outlooku ponúka aj tipy na zmenu návykov, ako napr. upozornenie, že posielate e-maily svojim spolupracovníkom mimo pracovného času, alebo návrh, aby ste si vytvorili priestor na sústredenú prácu.

3. Nové funkcie Microsoft 365 pre tvorbu on-line eventov
Microsoft tiež predstavil nové funkcie v Microsoft 365, ktoré umožňujú každému zamestnancovi vo firme vytvárať a zdieľať on-line udalosti (konferencie, workshopy a pod.). Udalosti môžu byť sledované v reálnom čase alebo spätne prehrané, s videom vo vysokom rozlíšení (HD) a s možnosťou interaktívnej diskusie. Služby založené na umelej inteligencii zvyšujú zážitok z udalosti sledovanej na požiadanie vďaka:
● časovej osi hovorcov využívajúcej rozpoznávanie tvárí na identifikáciu hovorcu, aby bolo možné ľahko preskočiť na konkrétneho hovorcu v rámci udalosti,
● prepisu hovoreného slova do textu, časovému kódovaniu a vyhľadávaniu prepisu, aby bolo v zázname možné rýchlo dohľadať požadovanú sekvenciu,
● titulkom (prepisu zvukovej zložky), aby udalosť bola prístupnejšia všetkým.

Typ udalostí závisí od rozhodnutí autora – môžu to byť jednoduché workshopy i komplexnejšie konferencie. Možno využiť webovú kameru, zdieľať obsah a obrazovku pri neformálnej prezentácii alebo streamovať z profesionálnych zariadení.

4. Zdieľaný digitálny flipchart Whiteboard
Neobmedzený digitálny flipchart Microsoft Whiteboard je teraz k dispozícii pre Windows 10, čoskoro bude aj pre iOS a v predprodukčnej verzii aj pre web. Či už sa pracovníci stretnú osobne, alebo vo virtuálnom prostredí, potrebujú spolupracovať v reálnom čase. Nová aplikácia Whiteboard im to umožňuje, a to aj na viacerých zariadeniach. Pomocou pera, dotyku a klávesnice môžu počas meetingov zaznamenávať poznámky, vytvárať tabuľky, diagramy a obrázky i vyhľadávať a vkladať obrázky z webu.

(Zdroj: Katarína Šutárová Agentúra LIKE; Pripravila: Valéria Nagyová)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*