Zimný festival jedla v reštaurácii Leberfinger
Bratislava, Admin – Lákajú vás gurmánske delikatesy zo znamenitých reštaurácií Slovenska? Túžite ochutnať špeciality najlepších šéfkuchárov z celej republiky? Chcete na vlastnej koži zažiť atmosféru prvotriednej reštaurácie, kde vás naplno očarí profesionalita personálu a krásne vybavenie? Doprajte zážitok z exkluzivity sebe aj svojim blízkym! Práve teraz je na to jedinečná príležitosť.
„Zimný festival jedla (ZFJ) od 14. 1. do 17. 2. 2016 ponúka to najlepšie z kulinárskeho umenia v najprestížnejších reštauráciách z rôznych kútov Slovenska špeciálne navrhnuté a pripravené na túto udalosť. Sú to TOP reštaurácie, ktoré sú zaradené do sprievodcu slovenskej gastronómie Gurmán na Slovensku,“ predstavil festival jeho riaditeľ Radoslav Nackin.
Gurmáni majú možnosť zakúpiť si cez internet www.zimnyfestivaljedla.sk degustačné kupóny a darčekové poukazy v sume od 10 Eur po 23 Eur.
„Šéfkuchári TOP slovenských reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2015, ponúknu návštevníkom štvrtého ročníka ZFJ jedlá v kategóriách: Naše ikonické jedlo – charakterizujúce danú reštauráciu Chute regiónov – s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín Recepty našich mám – podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou,“ uviedla v rozhovore Linda Metesová Vodislavská, projektová manažérka ZFJ.
Za redakciu sme navštívili na pravom brehu Dunaja reštauráciu Leberfinger. Táto rázovitá reštaurácia, s rustikálnym vybavením je veľmi známa medzi Bratislavčanmi, najmä vďaka typickým husacím hodom. Častými hosťami sú Viedenčania, ale aj turisti z iných krajín. V ponuke majú predovšetkým jedlá slovenské a stredoeurópske, pravidelne raz ročne organizujú mesiace maďarskej, českej a rakúskej kuchyne. Napríklad teraz v januári si máte možnosť vychutnať špeciality pravej maďarskej kuchyne. Či už si objednáte Hortobagyi palacsinta – palacinky plnené kuracím mäsom, preliate smotanou, Gulyás leves – gulášovú polievku, Székely gulyás – Segedínsky guláš, alebo dobre známe Somlói galuska – Šomloi halušky, zaručene odídete spokojní a výdatne najedení. S porciami v Leberfingeri nešetria, aj preto sem radi chodia hostia. Neprekvapila nás značná obsadenosť reštaurácie, i keď bola nedeľa.
Trojchodové menu, ktoré pripravili v reštaurácii Leberfinger pre hostí v rámci Zimného festivalu jedla:
1. Chute regiónov – lokša plnená kačacím krémom
2. Naše ikonické jedlo – Tafelspitz Franz Josef s varenou zeleninou, restovanými zemiakmi a mäsom. Podľa písomných údajov Tafelspitz je typické tradičné viedenské jedlo, ktoré sa pôvodne sa varilo na cisárskom dvore. O cisárovi Franzovi Jozefovi I. sa hovorí, že obedoval rýchlo a keď dojedol, museli ukončiť obed aj jeho úradníci, ktorí ostali hladní. Neostávalo im nič iné, len sa ísť chytro najesť do hostincov, kde sa im ušlo miesto len na rohu stola – z toho je aj názov Tafelspitz.
Tafelspitz – pripravuje sa silný vývar z hovädzej alebo ešte lepšie z teľacej kvetovej špičky a špikových kostí so zeleninou a z mäsa potom aj hlavný chod, ktorý sa podáva rôzne. V Leberfingeri ho podávajú s varenou zeleninou, s duseným špenátom, chrenovo-jablčnou omáčkou a restovanými zemiakmi. Hovädziu špikovú kosť sme mali možnosť natrieť na teplý upečený biely chlieb.
3. Recepty našich mám – Jablková štrúdľa, šodó krém
Sladká bodka za výdatným obedom v podobe jemnej, šťavnatej a ešte teplej jablkovej štrúdle poliatej krémom len dovŕšila gurmánske dielo kuchára. Na festivale jedla ju prezentovali v ponuke aj minulý rok.
Jednotlivé chody chutili znamenite. Ani tento rok nás nesklamali, jedlo bolo veľmi chutné a výdatné.
Do súčasnej podoby budovu dnešnej reštaurácie Leberfinger zreštaurovalo Občianske združenie divadla WEST v rokoch 1996 až 1998. Poloha reštaurácie ďalej od rušného centra, v tesnej blízkosti Sadu Janka Kráľa, ju predurčuje na príjemné rodinné alebo pracovné posedenie.
(Zdroj: Redakcia Egoodwill )
Zanechajte nám Váš dotaz