Aké svadobné torty letia?

Bratislava 3. 4. 2014 – Móda sa mení nielen v obliekaní, ale  aj v oblasti svadobných zákuskov a tort. Scestovaná cukrárka Petra Zváčová nám prezradila, aké sú aktuálne trendy vo výbere svadobných tort vo svete a na Slovensku. Kedysi bolo hitom krémové zdobenie, dnes sa najčastejšie používa fondán.

“Globalizácia sa odzrkadlila aj v cukrárstve a zákazníci nasledujú trendy v zahraničí, hlavne v dizajne tort a dezertov. V súčasnosti je hitom čipka a modelované kvety,” prezrádza Petra Zváčová, umelecká cukrárka, ktorá stojí za značkou Art Cakes.

Petra Zvacova pri uprave torty zm

Slovensko je vo výbere chutí veľmi tradičné

Ak na svadbe výzdoba a torta ladí, výsledkom je krásne ucelené dielo, ktoré dáva zmysel a pôsobí profesionálne. Torta, ktorá je v súzvuku s výzdobou, pôsobí honosne a podčiarkne fakt, že nevesta myslí na každý detail. Svadobčania budú určite unesení a rozhodne si to zapamätajú.

Svadobné kvety

Príjemným spestrením bude pre nich aj netradičná torta, pričom nemusí ísť len o tvar a vzhľad, ale aj o obsah. Slováci sa prikláňajú predovšetkým k tradičným chutiam. „Na Slovensku je stále “in” čokoláda, vanilka či ovocie. Vo svete však letia aj netradičnejšie chute, ktoré sú skutočne lahodné, napríklad zelený čaj,“ vysvetľuje skúsená cukrárka a cestovateľka Petra Zváčová. Tá pre sladké inšpirácie precestovala celý svet, pričom jedna z krajín, ktorá jej chuťovo učarovala, bolo Japonsko.

Patdesiatka z ruzi        Petra_Zvacova zm

Osvojujeme si aj zahraničné rituály

V západných krajinách sa k svadobným tortám viažu aj rôzne špeciálne rituály a zaujímavé zvyklosti.  „Napríklad, v Anglicku musí byť časť svadobnej torty tvorená jedným druhom koláča. Ak je tento koláč správne uschovaný, časom sa jeho chuť prehĺbi. Koláč je odložený až do narodenia prvého dieťaťa a krája sa pri jeho krstinách,” rozpráva Petra Zváčová svoje skúsenosti. Zároveň dodáva, že keď o tejto zaujímavej tradícii povie nevestám, rozhodnú sa tiež si ju osvojiť.

Svadobné ľalie        Svadobna torta z cupcakes zm

Cupcakes namiesto torty?

Ďalším trendom, ktorý sa objavuje na slovenských svadbách čoraz viac, je využívanie malých koláčikov, známych ako cupcakes. „Ide o lacnejšiu verziu svadobnej torty s krásnym efektom. Pre svadobný pár sa robí len jedna menšia krásna torta na krájanie, ale každý hosť dostane svoju vlastnú tortičku. Odpadá tak problém s krájaním a je to aj praktickejšie z hľadiska rozdávania výslužiek,“ doplnila Petra Zváčová.

(Lenka krnáčová)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*