Hyperaktívny močový mechúr a jeho liečba

Admin, 18.06.2012 - Hyperaktívny močový mechúr (OAB – overactive bladder) bol nedávno (r. 2002) definovaný ako komplex príznakov urgencie (= nutkania) s alebo bez urgentnej (= nutkavej) inkontinencie moču (UUI – urge urinary incontinence)

, obvykle s polakizúriou (močenie viac ako 7 krát za deň) a noktúriou (močenie jeden alebo viackrát v noci), ak sa nevyskytujú iné faktory, ktoré tieto symptómy môžu spôsobiť (napr. infekcia močových ciest, nádory/ kamene močového mechúra a pod. ).

VÝSKYT
Výskyt OAB u dospelých jedincov kolíše; u mužov od 10 % do 26 % a u dospelých žien od 8 % do 42 %. Hyperaktívny močový mechúr (OAB) na Slovensku postihuje každú siedmu dospelú ženu a každá desiata žena nedokáže potlačiť urgentné nutkanie na močenie a pomočí sa. Napriek tomu len každá štvrtá až piata žena vyhľadá lekára! Výskyt syndrómu hyperaktívneho močového mechúra sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom a často krát je spojený aj s inými príznakmi dolných močových ciest. Niektoré chronické chorobné stavy (ako napr. depresia, obstipácia, neurologické ochorenia, erektilná dysfunkcia a pod. ) sa častejšie vyskytujú práve u jedincov s OAB. OAB sa vyskytuje aj v detskom veku (výskyt u detí 7 až 12 ročných činí približne 18 % – bez rozdielu pohlavia, ale s postupným poklesom z 19, 8 % u 7 ročných na 12, 8 % u 12 ročných jedincov. Veľa otázok ohľadom OAB u detí však zostáva „otvorených“ a zatiaľ nedoriešených.

PRÍČINY
Príčina OAB je väčšinou multifaktoriálna a stále ešte nie je dostatočne objasnená. Vo väčšine prípadov je hyperaktívny močový mechúr „idiopatický“. Možné príčiny OAB sú: 1. neurogénne (nedostatočné potlačenie mikčného reflexu v centrálnom aj periférnom nervovom systéme, poruchy sprostredkovateľov /mediátorov/ prenosu nervového vzruchu a pod. ), 2. myogénne (ischemické zmeny a denervácia detrúzora, ktoré súvisia s vekom, zvýšená dráždivosť detrúzora a zvýšená aktivita medzi jednotlivými svalovými bunkami
močového mechúra a pod. ), 3. porucha funkcie „výstielky – sliznice“ močového mechúra – urotelu (poruchy funkcie nervových zakončení v podslizničnej vrstve). Stále viac a viac sa dozvedáme o význame β adrenoreceptorov, nervového rastového faktora (NGF – nerve growth factor) a receptorov pre non-cholinergné a non-adrenergné nervové vlákna, čo už má a aj bude mať určite priaznivý dopad na efektivitu liečby OAB v blízkej budúcnosti.

PRÍZNAKY
OAB sa väčšinou prejaví viacerými príznakmi: najčastejšie je to urgencia, zvýšená denná frekvencia močenia (polakisúria), noktúria a aj urgentná inkontinencia moču. Pod pojmom urgencia sa rozumie prudké a naliehavé, niekedy až bolestivé nutkanie na močenie, ktorému postihnutí musia čo najrýchlejšie vyhovieť, pretože močenie nedokážu oddialiť. V tomto kontexte je potrebné rozlišovať fyziologický pocit nútenia na močenie (v anglickom písomníctve označovaný ako „urge“) od urgencie (v anglickej literatúre „urgency“). Fyziologický pocit nútenia na močenie nastupuje relatívne pozvoľna v závislosti na náplni močového mechúra a je ho možné vedome potlačiť na minúty a niekedy aj na desiatky minút až hodiny. Naproti tomu urgencia prichádza náhle, bez závislosti na náplni močového mechúra a prakticky sa nedá potlačiť. Väčšina pacientov sa pri urgencii snaží vyhľadať toaletu. Urgencia je kľúčovým príznakom každého jedinca s OAB.
Minimálne diagnostické požiadavky na potvrdenie alebo vylúčenie OAB sú: anamnéza aj s využitím špecializovaných dotazníkov, denník močenia (tzv. mikčný denník), fyzikálne vyšetrenie, analýza moču, ultrasonografické stanovenie zvyškového (reziduálneho) moču po vymočení a pod. Významným pomocníkom je získanie informácií (o frekvencii močenia cez deň a v noci, o príjme tekutín a množstve vymočeného moču a o počte urgencií a epizód urgentnej inkontinencie moču) z mikčného denníka vyplneného pacientom. Závažnosť (stupeň) urgencie je možné stanoviť viacerými dotazníkmi (napr. IUSS – indevus urgency severity scale, PPIUS – patient perception of intensity of urgency scale, UPS – urgency perception scale a pod. ). Pre hyperaktívny močový mechúr je typický normálny neurologický nález pri fyzikálnom vyšetrení (vrátane vyšetrenia cez konečník, resp. cez vagínu u žien). Endoskopické vyšetrenie dolných močových ciest sa používa pre vylúčenie, resp. potvrdenie prítomnosti nádoru, kameňa, chronickej infekcie a pod. .

LIEČBA
Konzervatívna (najmä behaviorálna a medikamentózna) liečba OAB je v súčasnosti považovaná za liečbu prvej voľby u všetkých pacientov s hyperaktívnym močovým
mechúrom. V podstate všetky inhibítory muskarínových receptorov (oxybutynín, tolterodín, propiverín, trospium, solifenacín, darifenacín, fesoterodín) vedú u pacientov s OAB k subjektívnej úľave, k predĺženiu času medzi mikciami a k zvýšeniu funkčnej kapacity močového mechúra. V randomizovaných, placebom kontrolovaných štúdiách boli ANTIMUSKARINIKÁ významne účinejšie (o 44% až 74%) ako placebo. Ale: dôsledkom anticholinergnej aktivity antimuskariník je relatívne vysoký výskyt nežiadúcich účinkov (znížená sekrécia potu a slín prejavujúca sa nepríjemným pocitom sucha v ústach, obstipácia, zastrené videnie pri poruchách akomodácie, tachykardia), ktoré vznikajú pri blokáde muskarínových receptorov nielen v močovom mechúri, ale aj v iných orgánových systémoch.

NAJNOVŠIE TRENDY
Lepšiu znášanlivosť vykazujú antimuskariniká s vhodne zmenenou farmakokinetikou (napr. retardované formy), alebo iný spôsob ich aplikácie (intravezikálne, transdermálne). Vzhľadom na prehlbujúce sa vedomosti o patologickoanatomicko – fyziologickej podstate OAB je možné v blízkej budúcnosti perspektívne uvažovať o ďalších spôsoboch ešte efektívnejšej liečby tohto syndrómu (napr. agonisti vaniloidných receptorov /kapsaicín, resiniferatoxín/, botulotoxín A, antagonisti tachykinínových receptorov, „otvárači“ káliového (K+) kanála, agonisti β3 adrenoreceptorov a pod. ).
Väčšinu pacientov s OAB je možné efektívne a bezpečne liečiť s pomocou perorálnej farmakoterapie v kombinácii s inými konzervatívnymi postupmi. V prípade neúspechu je možné využiť aj ďalšie možnosti. Injekcie botulínum toxínu do svaloviny močového mechúra sú minimálne invazívnou modalitou s určitou účinnosťou, ale v súčasnosti je možné ich použiť pre pacientov s OAB len v rámci kontrolovaných, klinických štúdií. Periférna neuromodulácia je rovnako minimálne invazívna a ekonomicky nenáročná alternatíva pre niektorých pacientov s OAB. Centrálna (sakrálna) neuromodulácia sa skôr využíva u jedincov s neurogénnym močovým mechúrom a je podstatne invazívnejšia a nákladnejšia. Chirurgické postupy znamenajú konečnú liečbu OAB, lebo umožňujú podstatne zväčšiť kapacitu močového mechúra (tzv. augmentácia) alebo odviesť (derivovať) moč inou cestou. Princípom liečby je zväčšenie kapacity a poddajnosti nového močového rezervoára, zníženie tlaku a ochrana horných močových ciest. Chirurgická liečba OAB sa vykonáva až po vyčerpaní a zlyhaní všetkých dostupných konzervatívnych, neinvazívnych liečebných metód a výraznej progresii poškodenia obličiek.

ZÁVER
46, 2 % zo 4, 2 miliardy dospelej (≥ 20 rokov) populácie vo svete je postihnutých, alebo malo skúsenosť s nejakou formou príznakov dolných močových ciest. Odhaduje sa, že 11 % (= 455 miliónov) dospelej populácie vo svete „trpí“ príznakmi OAB. OAB postihuje o niečo častejšie ženy ako mužov, aj keď rozdiely medzi pohlaviami nie sú tak výrazné ako sa ešte donedávna myslelo. Bolo dokázané, že syndróm OAB býva spojený s viacerými (inými) chorobnými stavmi a zrejme súvisí aj s mikčnými problémami prítomnými v detskom veku. Hyperaktívny močový mechúr (OAB) je možné diagnostikovať a aj úspešne liečiť. Na začatie neinvazívnej (najmä medikamentóznej) terapie je potrebné splniť minimálne diagnostické požiadavky. OAB má významný sociálne ekonomický dopad na celú spoločnosť a pritom veľa jedincov postihnutých týmto syndrómom nikdy nevyhľadá odbornú pomoc.

Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD.
Primár Urologického oddelenia FNsP Skalica

16 Komentáre Hyperaktívny močový mechúr a jeho liečba

  1. Na hyperaktívny močový mechur som dostal liek Vesicare 10mg s použitia 1-0-0.
    Vysledok takmer O.V noci stavam 4-5 krát a cez den aj 15 krát.Čo mám robiť?

    • Dobry den pan Mgr.D. Stojnov,
      určite nie je normálne aby ste močili v takej frekvencii ako uvádzate. Potreboval by som ďalšie údaje (vek, iní ochorenia a pod.). Dnes už existujú aj iné lieky a dajú sa aj kombinovať, ale v prvom rade je potrebné podrobnejšie vyšetrenie (nebojte sa určite nie bolestivé). Je potrebné prísť – som ochotný sa na to pozrieť.
      Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD

  2. Andrej Kollár // 4. mája 2015 at 20:31 // Odpovedať

    ako 38 ročný som bol operovaný na prostatu.najprv všetko ok,postupne sa zvyšovala frekvencia močenia,dnes cca 5 rokov po op.chodím cez den aj 15 krát,hlavne k večeru,v noci dva razy.ráno sa mi močí tažko

    • Dobrý deň pán Kollár,
      podľa mňa ste boli operovaný vo veľmi mladom veku na prostatu a terajšie obtiaže môže spôsobovať aj hyperaktívny močový mechúr, ale aj zúženina močovej rúry a pod. Aj u Vás by by bolo potrebné kompletné urologické vyšetrenie – ak budete súhlasiť, tak si už len dohovoríme termín. Určite Váš stav treba riešiť !
      Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD.
      mailto:marencak@ehs.sk

  3. Andrea Varosiova // 20. augusta 2015 at 16:22 // Odpovedať

    Dobry den, mam podobny problem so 12 rocnym synom. Tento problem pretrvava uz 5 rokov. Pred 5 rokmi sme obehali vsetky vysetrenia, diagnoza bola hyperaktivny mocovy mechur. Syn uzival jednu davku liekov, ktore zabrali len scasti, kym predtým chodil pocas dna na WC 25x , teraz je to cca 15x, pred spanim aj 3X a v noci 1-3x. Opat absolvujeme vsetky vysetrenia. Ma s tym problem v skole, deti sa mu vysmievaju, ucitelia ho nechcu pustat pocas hodiny na WC, vraj je uz dost velky a musi vydrzat a syn nechce absolvovat ziedne skolske akcie, nakolko ma vopred obavy, ci bude mat moznost ist kedykovek na WC vymocit sa. Ked cestujeme niekam, musíme stat na kazdej benzinke a mat v aute pripravene vedro. Cestou v MHD musíme v polceste vystupit, a potom pokracovat dalsim spojom dalej, napr, ked ideme do kina.

    Prosim vas, poradte, co mame robit. Z týchto dovodov nechodime uz ani ly&zovat, ani k moru ci na inu dovolenku.

    • Dobrý deň pani pani Varosiová, hyperaktívny močový mechúr u detí je problém, ktorý nie je až taký častý a môže byť spojený aj s ďalšími diagnózami. Takže aj tu je potrebné podrobnejšie vyšetrenie (iniciálne určite nie bolestivé) pretože 12 ročný chlapec by nemal mať takéto problémy, ktoré mu môžu zmeniť psychiku a minimálne narušiť sebavedomie. Takže som ochotný sa na to pozrieť – len si treba dohodnúť termín, ktorý bude vyhovovať obom stranám.
      Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD
      mailto:marencak@ehs.sk

  4. Pavol Prostinák // 28. septembra 2015 at 11:56 // Odpovedať

    Dobrý deň. Tiež trpím týmto problémom, Chodievam často na malú potrebu, v priemere tak každú hodinku až dve. Ked je teple počasie(leto), tak dve hodinky aj viac nebýva problém, ale keď sa ochladí(Jeseň, zima, jar), tak mávam problémy s tým. Zostane mi chladno a musím často behávať. Doktorka mi povedala, že mam ten hyperaktívny močový mechúr a predpísala mi iba spasmed. Dalo by sa to inak riešiť. Ešte som čítal, že môže byť aj za tým hormón serotonin, ked je znížene jeho množstvo v tele.

  5. Dobry den,moj problem je taky,ze vraj mam hyperaktivny moc.mechur. Problem sa prejavuje tym,ze cokolvek vypijem a idem na wc,ale hlavne ked mame iat niekde nedokazem z wc ist prec kym nepocitujem,ze to zvladnem. Po dalsie ked idem spat tak na wc sedim resp.sa snazim odkvapkat moc kym sa nenahnevam a nejdem z wc prec. Je to uz dost vycerpavajuce,narusa to uz moje fungovanie celkovo. Ked idem do prace snazim sa vymocit tak,kym nepridem domov,lebo osoba ktoru opatrujem,jej vadi ked idem na wc. Je to strasne. U lekara som nebola uz asi rok,brala som aj lieky ale nemala som pocit ueby mi nejako pomohlk. Za odpoced dakujem

  6. Dobrý deň, mám 6 ročné dieťa, ktoré chodí veľmi často na WC, niekedy aj každých 15 minút,(napriek tomu, že nepije nadmerné množstvo tekutín, žiadne bublinkové nápoje) nie vždy to udrží a pociká sa. V noci ciká 4x a to sa ešte niekedy ráno pociká, s tým, že sama sa na cikanie nezobudí, musím ju budiť ja.(Večer nepije už od 18.00) Navštevujeme 3/4 roka nefrologickú ambulanciu, malá mala aj zápal močových ciest, vtedy som časté močenie chápala, no teraz má moč vyšetrený a bez zápalu, no napriek tomu ciká často a jej problém je v tom, že ho nevie udržať. Jednu dobu brala Mictonetten tbl 5mg, vtedy sa to upravilo, no ako sme ho vysadili, vrátilo sa to do pôvodného stavu, hlavne teda v zimných mesiacoch. Môže ísť o hyperaktívny močový mechúr? Dieťa nemá žiadne iné zdravotné problémy. Ďakujem veľmi pekne za radu.
    Andrea

  7. KIKA- Dobry den ja mam presne ten isty problem.Dajte mi prosim vediet ci vam nieco pomohlo,lebo som uz zufala.Dakujem

  8. Daniela Remiašová // 5. januára 2017 at 12:26 // Odpovedať

    Dobrý deň, už 6 rokov mám diagnózu intersticiálna cystitída. Abslovovala som všetko možné, vrátane dilatácie močového mechúra, brala som ialurinové kúry, aplikáciu priamo do mechúra. Problém neustáva, bolesti mám niekedy také, že neviem chodiť. Ak niekde cestujeme, manžel musí dva-trikrát za cestu zastaviť na benzínke, niekedy sú však urgencie také prudké, že musím močiť, skrytá len za autom na diaľničnom odpočívadle. Som chronicky nevyspatá, lebo v noci chodím močiť niekedy aj 12 – 14-krát. Bola som aj v Martine u profesora Švidru, na jeho odporúčanie som si dala prepísať Lyricu 0,75. Len si ju dávam už naozaj keď som zúfalá. Zaberie, ale aj tak idem 2-3 krát. Prosím, existuje pre mňa nejaké riešenie okrem vývodu? Mám 65 rokov.
    S úcou D.R.

  9. dobrý den,mam problémy s častým močením už cez rok a bezvýsledne.Vymenila som par urologov,pretože liečba spočívala len odberom moču,ako by sa im vzniknutý problém nechcel riešit.Pred 7 mesiacmi som brala solfinacin,bez efektu. Nasledne som si vybavila cystoskopiu a urodynamicke vyš. aj napriek konštatovaniu lekárov,že je zbytočné.Vysledky boli v poriadku,čo ma zarazilo pretože podobné problémy som mala pred mnohými rokmi,čo sa vyriešilo operáciou mechura a následne danou páskou TVT.Teraz 3 mesiace užívam Mictonorm a žiadna ulava. Mam príznaky ako pri OAB,no nikto mi nevie poradit ako dalej v mojom prípade. Obmedzuje ma to ako pri cestovaní, tak i v sexuálnej oblasti. Prosim o radu,ked som v minulosti mala problémy všetko vyriešil pan Doc. Mudr. Marenčák,ktorému týmto dakujem, a je škoda že sa po neho nemožem dostat,verím tomu že by mi pomohol….Dakujem Ivana

  10. Daniela Malinová // 18. marca 2018 at 16:07 // Odpovedať

    dobrý deň, tiež mám problém s častým močením a už rok hľadám spôsob ako sa tohto problému zbaviť. Po všetkých možných vyšetreniach, ktoré potvrdili, že všetko je v norme /žiadne zápaly ani iné náznaky ochorenia moč.mechúra a obličiek/ mi stanovili diagnózu dráždivý moč. mechúr. Najprv mi gynekológ predpísal estrogénové vaginálne aj iné lieky- gynoflor, spasmed, zabcare, ktoré mi vôbec nepomohli, ba môj stav sa ešte zhoršil, pretože som dostala bolesti vo vagíne aj pri močení/ na konci močenia, a dosť dlho mi trvalo, kým som sa zbavila bolesti po ich vysadení. Potom ma začal liečiť urológ, ktorý mi predpísal minirin melt 120- tieto tabletky mi zmiernili intenzitu nočného močenia z 5-7 na 2-3 krát, no denné časté močenie pokračovalo ďalej aj 15-17 krát.Zaujímavé na tom je, že to úplne časté močenie /každých 15-20min/bolo v priebehu niekoľkých hodín napr.od.13-17 hod.a v ostatnom dennom čase som vydržala aj hodinu až 1,5 -2 hodiny.Akoby to urgentné močenie bolo naprogramované na určitý počet hodín. Urológ mi predpísal na denné užívanie karesol 10, ale tieto lieky mi nepomáhajúa naviac som liečená na glaukóm, čo je kontraindikácia pri týchto liekoch. Chcela by som sa spýtať, či liek karesol môže zabrať až po dlhodobom užívaní ak to schváli aj očná lekárka, alebo navrhujete iný postup liečenia. Donedávna som nemala nikdy žiadne problémy s močovými cestami, nikdy som nemala problém vydržať aj dlhšiu dobu aj v prípade nutnosti močenia. Tiež som nikdy nemala ani žiadne zápaly moč.ciest.Ďakujem Danica

  11. Pavol Uličný // 20. marca 2018 at 15:14 // Odpovedať

    Dobrý deň, pred 10-timi rokmi som mal vyoperovanú prostatu. Veľmi často chodím močiť. Najhoršie je to v noci – 7 až 10 krát. Užíval som viac ako 5 druhov liekov, no nič mi to nezlepšilo. Teraz užívam Betmigu 2 roky, ani tá mi nepomohla. Môj urológ povedal, že sa s takým prípadom ešte nestretol. Je ešte nejaké riešenie na môj problém ? – Ďakujem

  12. Antónia Benedikovičová // 12. mája 2018 at 16:23 // Odpovedať

    Dobrý deň, po závesnej gynekologickej operácii sieřkou sa u mňa vyskytol dráždivý neurogénny močový mechúr. Užívam lieky solifenacil a do močového mechúra roztok Laluril. Niekedy ma močový mechúr nedráždi, inokedy aj celý deň. Je to nutkanie na močenie aj keď sa mi močiť nechce. Som už z tohto stavu zúfalá. Kto by mi vedel poradiť čo ďalej, na cystoskopii mi zistili aj trigonitídu, po 3 ďalšich roztokoch půjdem opeť na cystoskopiu. Mám ešte nádej na vyliečenie? Ďakujem.

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*