Pivovary Topvar ako ich nepoznáte

Bratislava, Admin – Pivovary Topvar sa starajú o pivo aj potom, ako opustí brány pivovaru. Dlhodobo a úzko spolupracujú s majiteľmi prevádzok a realizujú mnohé školenia, semináre, programy, ktoré priamo zvyšujú úroveň starostlivosti o pivo na prevádzkach, prostredie prevádzok, zručnosti a vedomosti personálu, tak aby mal spotrebiteľ z návštevy prevádzky zážitok a dostalo sa mu tej najvyššej kvality. Aj takto chcú Pivovary Topvar nalákať ľudí späť do prevádzok.

Topvar IMG_5350Cech pivných majstrov je program, ktorým sa už 11 rokov pýšia prevádzky a spotrebitelia vedia, že sú v poctivej prevádzke, kde dostanú pivo tej najvyššej kvality. V aktuálnom roku je v tomto prestížnom klube 750 podnikov a reštaurácií po celom Slovensko.

Naši odborníci každoročne kontrolujú v prevádzkach 20 parametrov a každým rokom sprísňujú kritériá. Základnou podmienkou nominovania prevádzky je pravidelne sanitovať pivné potrubie minimálne dvakrát za mesiac, ideálne raz týždenne. Celá oblasť hodnotenia je rozdelená do 5 základných skupín a zameriava sa na skladovanie piva, hnacie plyny, sanitáciu pivných ciest a čistotu výčapného zariadenia, pivné sklo, samotné čapovanie a podávanie piva.

Voľba sládkov je výsledkom úzkej spolupráce medzi Pivovarmi Topvar a majiteľmi a prevádzkovateľmi pohostinstiev a reštaurácií, aby spoločne zvýšili záujem o čapované pivo, pomohli udržať podnikom ich stálych zákazníkov a zaujať aj nových hostí. Prináša rozličnosť do pivnej ponuky po celom Slovensku. V zapojených podnikoch prinášajú Pivovary Topvar  každý mesiac nové a ojedinelé várky pív. Medzi najúspešnejšie špeciály minulého roka patrí Ragedast korenisto horký či Pilsner Urquell nefiltrovaný. Tento rok už mali spotrebitelia možnosť ochutnať špeciály ako Gambrinus rubín či Šariš jantár. V auguste čaká novinka ALE.  

Vlajková loď Pilsner Urquell

Topvar IMG_5364Viac ako 173-ročná tradícia výroby piva Pilsner Urquell a stála kvalita majú na svedomí obľúbenosť tohto piva medzi Slovenskými spotrebiteľmi. Dokonalé pivo musí dobre chutiť, a preto musí byť aj správne vychladené a načapované v čistom vychladenom pollitri. V Plzenskom pivovare si veľmi dobre uvedomujú dôležitosť týchto atribútov, preto pravidelne školia všetkých svojich výčapníkov. Pilsner Urquell so sebou prináša aj typické 4 štýly čapovania – hladinka, šnyt, mlieko, čochtan.

Hladinka – Pri tomto type čapovania vzniká typická hustá smotanová pena, pivo nemá „čapicu“ (karfiol), pena je na povrchu jemná a rovná a po napití kreslí na stenách pohára krúžky, takzvané hladinky. Na hladinku sa čapuje tak, že do pohára pomalým pootočením kohúta napustíme trocha peny, pričom pohár je, rovnako ako pri čapovaní pákou, nahnutý do uhla asi 45 stupňov. V druhej fáze otvoríme kohút na maximálny prietok, pivo steká po stene pohára, ale prúd je bez turbulencií, celkom priehľadný. V tretej fáze ukončíme čapovanie rýchlym uzavretím kohúta. Krígeľ je vtedy plný hustej, mokrej, hojdajúcej sa peny, ktorá sa postupne dvíha.

Topvar IMG_5362Šnyt – (z nemeckého Schnitt, malé pivo vo veľkom pollitráku) si spravidla výčapníci čapovali pri narazení nového sudu, aby si overili kvalitu piva. Kedysi býval veľmi populárny u štamgastov, ktorí nedali na toto pivo dopustiť a dopriali si ho na konci pivného večera ako osvieženie na cestu. U tohto piva totiž nie je jasná miera a je na krčmárovi, akú mieru peny zvolí a môže sa tak riadiť svojimi skúsenosťami a nie oficiálnou mierou.

Mlieko – svojrázny a atypický spôsob čapovania piva. Obľúbili si ho predovšetkým ženy, pravdepodobne vďaka výslednej jemnejšej a mierne sladkastej chuti. Štamgasti si týmto štýlom skôr spestrujú pitie piva. Ide v podstate o plný pohár pivnej peny a najlepšiu chuť má pochopiteľne ihneď po načapovaní. Mlieko sa pije tradične na ex.

Čochtan – cieľom je naplniť pohár bez peny a na jeden záťah. Čochtan má najväčší podiel bubliniek. Nevýhodou tohto piva je, že vďaka absencii peny veľmi rýchlo stráca na kvalite a mení chuťové vlastnosti. Nesmieme si ho pliesť so zvetraným pivom, ktoré pod pípou stálo desiatky minút. Čochtan je pivo bez peny, pre skutočných znalcov, ktorí vedia ako ho piť.

Master Bartender

TopvarIMG_5363Každý správny „výčapný“ by mal tieto štýly, ako aj klasické správne spôsoby čapovania ovládať, a to aj vďaka programu Master Bartender. Majstrov za výčapom chcú týmto spôsobom motivovať plzenskí sládkovia, preto každoročne vyhlasujú súťaž Master Bartender, kde ocenia tých najlepších.

Šariš – srdcom Východniar

S kvalitou a kreativitou nezaostávame ani na Východe Slovenska, kde pivo Šariš pripravilo pre svojich fanúšikov unikátny projekt – prilož srdce k dielu, kedy si mohli fanúšikovia uvariť svoje vlastné pivo podľa vlastných preferencií. Výsledok, aké pivo uvarilo Slovensko budú mať možnosť ako prvý ochutnať návštevníci Dňa otvorených dverí 3. septembra 2016 v pivovare Šariš a následne aj v rámci programu Voľba sládkov. Je to jeden z projektov, kde Šariš dáva možnosť fanúšikom žiť priamo so značkou a podieľať sa na jej prezentácii.

Ďalším podobným príkladom, bola Reklama po východňarsky, v rámci ktorej obsah pripravili priamo fanúšikovia. Takmer 400 ľudí poslalo svoje originálne návrhy textov vo autentickej východniarčine.

Začiatkom roka Šariš otvoril svoju prvú konceptovú prevádzku v Košiciach. Koncept prevádzok Šariš, ktorý sa postupne objaví aj v ďalších mestách na východe Slovenska, má zákazníkom priniesť ešte lepší zážitok z piva v príjemnom prostredí. Takmer celá prevádzka prešla rekonštrukciou. Chceli sme, aby zákazníci cítili, že sme pre nich vo vynovenej prevádzke nechali kus srdca.

Ocenenia:

Topvar IMG_5379Šariš tmavý 12 % si odniesol zlatú korunku z prestížnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka 2016. Značka Šariš boduje aj na medzinárodnej úrovni. V rámci súťaže kvality Monde Selection si Šariš tmavý ležiak (12 %) a Šariš výčapné svetlé (10 %) odniesli najvyššie ocenenie, Šariš svetlý ležiak (12 %) získal strieborné ocenenie.

Nealkoholické osvieženie Birell

Popularita nealkoholického piva sa zvyšuje. Začali sa búrať bariéry a zároveň meniť vnímanie nealkoholického piva, ako nápoja ktorý je vhodnou súčasťou aktívneho životného štýlu, nápoja pre osvieženie na rôzne príležitosti – do práce, pri športe či šoférovaní. Nealkoholický Birell a jeho ochutené varianty sú výnimočné tým, že ponúkajú plnohodnotnú chuť piva vďaka špeciálnej odrode kvasiniek a výrobnému procesu s použitím výhradne  prírodných surovín bez použitia konzervantov či umelých farbív. Čoraz viac sú tak vnímané ako plnohodnotná alternatíva nealkoholických nápojov v pohostinských a reštauračných podnikoch, ale aj na konzumáciu v domácnostiach. Ako reakciu na tento trend sme v tomto roku priniesli na trh nové príchute Birell polotmavý a Birell polotmavý citrón.

Ocenenia:

Jubilejný 10. ročník najuznávanejšej degustačnej súťaže, Slovenská pivná korunka, priniesol Birellu hneď 3 prestížne ocenenia. Klasický Birell Svetlý získal v kategórii Nealkoholické pivá 1. miesto a zlatú korunku. V tejto kategórii sa úspešne umiestnila aj novinka, ktorá je na trhu len 2 mesiace – Birell Polotmavý, ktorý získal 2. miesto, a teda striebornú korunku. Zlatú korunku si v kategórii Miešaných nealkoholických nápojov typu radler a ochutených nealkoholických pív tento rok

(Zdroj: Andrea Devánová, NEUROPEA; Foto: Eugen Nagy; Pripravila: Valéria Nagyová)

 

 

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*