Doprajte si zážitok z delikátnych špecialít našich top kuchárov

Bratislava, Admin – Ak vás lákajú gurmánske delikatesy zo známych reštaurácií Slovenska, tak teraz je ten správny čas, aby ste ochutnali rôzne ikonické jedlá. Od 13. januára do 15. februára prebieha Zimný festival jedla /ZFJ/ vo vybraných top reštauráciách. Na to, aby ste sa mohli do Zimného festivalu jedla zapojiť, potrebujete mať zakúpený Degustačný kupón do vami vybranej reštaurácie cez kúpiť degustáciu. Ak chcete zapojiť aj svojich blízkych a priateľov, ponúkajú vám organizátori Darčekové poukazy na degustáciu v akejkoľvek reštaurácii či darčekové šeky na relaxačné Gurmán pobyty, ktorými obdarovaných potešíte pri akejkoľvek slávnostnej príležitosti.

Sherat IMG_0005

Šéfkuchári TOP slovenských reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2016, ponúknu návštevníkom piateho ročníka Zimného festivalu jedla jedlá v kategóriách:1.  Chute regiónov, 2. Naše ikonické jedlo, 3. Recepty našich mám.

Aj my sme z redakcii navštívili SHERATON BRATISLAVA HOTEL pri nákupnom centre Eurovea, kde v komplexe hotelu sa nachádza Brasserie Anjou.

1. CHUTE REGIÓNOV
Huspenina z bravčového kolena s nakladanou zeleninou a opečenou bagetou. K tomuto jedlu sa nám žiadalo aj ponúknutie octu, ktorý sa bežne podáva k huspenine, čím jej dodá aj výraznejšiu chuť. Pochutnali sme si aj na tmavej cibulke, ktorá je chuťovo jemnejšia ako biela.

Sherat IMG_0010   Sherat IMG_0012

2. NAŠE IKONICKÉ JEDLO
Grilované kačacie prsia s karamelizovaným zimným jablkom, zemiakovou kašou a omáčkou z ríbezľového vína. Ku grilovaným kačacím prsiam sa veľmi hodili karamelizované jablká a skvele nahradia klasickú dusenú kapustu.

Sherat IMG_0013     Sherat IMG_0016

3. RECEPTY NAŠICH MÁM
Tvarohové gule plnené slivkami s hnedým maslom, orechovou strúhankou a kyslou smotanou s vanilkou. Šéfkuchár dobre zvolil túto kombináciu jedál, keď po ikonickom jedle sa rozhodol servírovať múčnik v podobe tvarohových guličiek. Jedinečne sa hodili aj ku káve, pri ktorej si môžu hostia pokojne podebatovať v príjemnom prostredí. Niektoré reštaurácie zvolili iba na jednu kartu a sladké jednoducho nepodávajú. Samozrejme, je to vec chuti a výberu, na čo majú hostia chuť. No ja uprednostňujem aj „čerešničku na torte“.

Sherat IMG_0024     Sherat IMG_0019

Do dvoj a trojchodového menu patria aj nápoje – 0,25 l minerálnej vody, 0,20 l vína alebo 0,33 l piva. V základnej festivalovej ponuke je nápoj minerálna voda, ku ktorej je možné zakúpiť si podľa vlastného výberu aj iný nealko či alko nápoj. Daná festivalová ponuka stojí v Bratislave a v okolí 23 €, inde na území Slovenska 19 € (v prípade dvojchodovej ponuky je cena  pre Bratislavu 18 €, pre ostatné Slovensko 16 € a základná festivalová ponuka stojí pre Bratislavu a celé Slovensko iba 10 €).

 Sherat IMG_0028

Gurmánske delikatesy pripravil skvelý šéfkuchár Tomáš Opletal  (na obr. č. 1 druhý zľava, 9, 10) a kuchár Róbert Kirth (na obr. č. 1 sprava, 8). V rámci krátkeho rozhovoru šéfkuchár hotelu SHERATON BRATISLAVA nás informoval o spôsobe aj o niektorých detailoch prípravy uvedených jedál. Pán Tomáš Opletal je skúseným šéfom, 42-ročný rodák z Českej Lipy pracoval vo viacerých špičkových reštauráciách v Prahe a v posledných rokoch v Bratislave. Počas svojej dlhoročnej pracovnej kariéry absolvoval niekoľko študijných pracovných stáží vo vyspelých krajinách západnej Európy.  Spolupracoval so známymi šéfmi v Čechách aj na Slovensku.  V súčasnej dobe riadi až 18 kuchárov, ktorí pracujú na smeny.

Sherat IMG_0026

Varenie je pre šéfkuchára Tomáša Opletala hlavným koníčkom, s obľubou varí aj rôzne ázijské špeciality. Včera uvaril doma špeciálnu thajskú kuraciu polievku s kokosovým mliekom. Rád pripravuje jedlá z rýb, žiaľ u nás spotreba rýb klesá, hostia reštaurácií preferujú skôr mäsité jedlá. Intenzívne sa zaujíma aj o vrcholové kuchárske súťaže. V januári so záujmom sledoval majstrovstvá sveta kuchárov Bocuse d´Or 2017, ktoré sa konali vo francúzskom  Lyone. Táto svetová súťaž slúži mnohým šéfkuchárom ako inšpirácia pre svoju ďalšiu prácu a profesionálny rast. V minulom roku sa spolu s kolegami vybral ako divák do Budapešti, kde sa konala súťaž Bocuse d´Or Europe 2016. V týchto súťažiach kraľujú  v posledných rokoch šéfkuchári Nórska, Islandu a USA.

Sheraton IMG_0022

Špeciality boli chutné a servírovanie na kvalitnej úrovni  – obsluhovali nás mladí a sympatickí čašníci Ľuboš Belejčák (na obr. č. 1 druhý sprava, 5, 11) a Simona Strapáková (na obr. č. 1, 11).
Zimný festival umožňuje svojim návštevníkom ochutnať najlepšie reštaurácie z celej republiky podľa gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Jedným z cieľov Zimného festivalu jedla je podpora gastroturistiky. Každá zo zapojených reštaurácií pripravila tri jedlá podľa vopred zadaných inštrukcií v kategóriách Chute regiónov, Špecialita šéfkuchára – Naše ikonické jedlo a Recepty našich mám, z ktorých si návštevníci zostavujú svoje festivalové menu.

Festival potrvá do 15. februára. Neváhajte, gurmánske zážitky na vás čakajú vo viacerých reštauráciách. Stačí kliknúť na www.zimnyfestivaljedla.sk a objednať si z jednotlivých krajov Slovenska tú pravú reštauráciu, ktorej jedlá máte chuť ochutnať. Stojí to naozaj za to.

Najmä bratislavskí „fajnšmekri“ majú dobrú možnosť vyberať si z ponuky reštaurácií, ktoré sú v ZFJ a vyskúšať si ikonické jedlá viacerých vybraných podnikov. Vďaka gastrofestivalu môžu hostia získať aktuálny a relevantný prehľad o kulinárskej úrovni prihlásených reštaurácií nášho hlavného mesta. Zimného festivalu jedla sa zúčastňujú samozrejme aj reštaurácie mnohých miest Slovenska. Tento pozitívny trend môže zlepšiť úroveň slovenských reštaurácií a pozitívne vplývať na biznis v domácom turizme.
Vďaka organizátorom festivalu návštevníci reštaurácií majú možnosť ochutnať typické špeciality a pochúťky pripravené šéfkuchármi vybraných reštaurácií. Podujatie dáva priestor slovenským kuchárom prezentovať svoje umenie a zviditeľniť svoju profesionalitu pred širokou verejnosťou a dostať svoju reštauráciu na kulinársku mapu Slovenska.

(Text a foto: Valéria Nagyová)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*