Tradičný islandský SKYR má premiéru na Slovensku

Bratislava, Admin – Mliekareň Bohušovická mlékárna uvádza jedinečnú novinku, celosvetovo obľúbený proteínový výrobok SKYR.  SKYR je fermentovaný mliečny produkt, ktorý ma už viac ako tisícročnú tradíciu v islandskej kuchyni. Neobsahuje takmer žiadny tuk a má vysoký obsah proteínov. Je teda ideálnou súčasťou zdravého jedálnička.

Traduje sa, že pred viac ako 1100 rokmi priviezli SKYR na Island Vikingovia. V priebehu stáročí si ostrovania túto delikatesu veľmi obľúbili. Ujala sa v miestnej kuchyni a zmienky o nej sú dokonca dochované aj v najstarších islandských eposoch. Podľa známej etnologičky a kulinárnej historičky Hallgerður Gísladóttir bola receptúra mimo Island úplne zabudnutá, a až na konci 20. storočia začal SKYR znovu objavovať svojich fanúšikov po celom severe Európy, či v Amerike. Na Slovensku SKYR po prvýkrát predstavuje mliekareň Bohušovická mlékárna, ktorá ho podľa tradičného postupu vyrába s použitím špeciálnych mliečnych kultúr.

Ži zdravo – Ži SKYR

Mliečny SKYR s hodvábnou štruktúrou je pre svoju jemne mliečnu kyslosť a zvyškový nádych sladkosti ideálnou desiatou v súlade so zdravým životným štýlom. Okrem takmer nulového percenta tuku a vysokého podielu proteínu obsahuje SKYR vápnik a vitamín D, teda zložky, ktoré sú potrebné pre naše kosti a správne fungovanie imunitného systému.

 SKYR je vhodný ako raňajky či desiata, neochutený variant je vo svete obľúbenou ingredienciou zdravých receptov od pečenia, cez mliečne nápoje až po omáčky k mäsu. Popri neochutenej verzii natur ponúka mliekareň Bohušovická mlékárna na slovenskom trhu aj ovocné príchute jahoda, brusnica, broskyňa s marhuľou a dve novinky s príchuťou malina a čučoriedka so zníženým obsahom cukru. Môžete si teda vybrať svoju obľúbenú ovocnú variáciu alebo experimentovať: použiť napríklad SKYR bez ochutenia so semienkami a medom na raňajky, ako dip s cesnakom a soľou, prípadne si pripraviť osviežujúci zdravý nápoj. Kulinárskej fantázii sa medze nekladú.

SKYR je vďaka bohatému obsahu proteínu a minimálnym obsahom tuku vhodný pri redukčných diétach, zvyšovaní kondície, svalovej hmoty a celkovom zlepšení životného štýlu. SKYR „dáva mužom silu a ženám krásu“.

Islandská tradičná pochúťka sa pod značkou mliekarne Bohušovická mlékárna na pultoch slovenských obchodov predstavuje v sieti Terno a postupne sa objavuje v ponuke vybraných členov siete COOP a CBA. Základné balenie (140 g) dopĺňa praktická znovu uzatvárateľná „rodinná“ verzia s hmotnosťou 350 g vo variante natur.

Čučoriedkový Skyr koláč

kolacKorpus

10 celozrnných maslových sušienok

60 g kokosového oleja

1 lyžica cukru kryštál

Krém

500 g Skyr natur

250 ml smotana

50 g medu

1 vanilkový lusk

3 plátky želatíny

Poleva

4 lyžice čučoriedkového džemu

100 g čerstvých čučoriedok

Postup:

Rozdrvíme nahrubo sušienky a zmiešame ich s kokosovým olejom. Tortovú formu (22 cm) vyložíme papierom na pečenie (alebo použijeme nepriľnavú silikónovú formu) a rukami pritlačíme zmes rovnomerne na dno. Formu dáme do mrazničky.

Vopred dáme želatínu do studené vody. Ďalej do misky dáme Skyr, med, dreň z vanilky a dobre všetko premiešame. Želatínu prenesieme do malého hrnca a na miernom ohni ju miešame, pokým sa nerozpustí. Pozor, nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti! Následne želatínu odložíme zo sporáku a necháme ju mierne vychladnúť. Vmiešame ju do malého množstva Skyr krému a následne pridáme jeho zvyšok. Vďaka tomuto postupu v kréme nebudú hrudky.

Ušľaháme smotanu do hladkej peny a zmiešame ju s vyrobeným krémom. Vyberieme z mrazničky formu s korpusom a nalejeme do nej Skyr krém. Potom celú tortu umiestnime do chladničky minimálne na štyri hodiny. Po vychladení dezertu servírujeme jeho kúsky na tanierik, potrieme ho čučoriedkovým džemom a posypeme čerstvými čučoriedkami.

Brusnicovo-mätový Skyr shake

brusniceIngrediencie:

250 ml Skyr jahoda

1dl brusnicového džúsu

0,5 dl jablkového džúsu

7 mätových lístkov

6-8 kociek ľadu

Postup:

Skyr, obidve džúsové prísady a 5 lístkov mäty dáme do kuchynského robota a namixujeme drink jemnej konzistencie. Do pohára dáme ľad, zalejeme ho shakeom a ozdobíme lístkami mäty.

Mrazený Skyr jogurt

mrazenyIngrediencie:

2 broskyne

60 g trstinového cukru

250 ml Skyr natur

1 čajová lyžička čerstvej limetkovej šťavy

Postup:

Broskyne nakrájame na menšie kúsky a dáme ich zamraziť. Potom ich jemne rozmixujeme s trstinovým cukrom. Pridáme Skyr a limetkovú šťavu, pokračujeme v mixovaní, pokiaľ nevznikne jemné pyré. Zmes dáme do misky a na dve až tri hodiny uchováme v mrazničke. Následne znovu celý krém mixujeme. Mrazená pochúťka je tak pripravená k servírovaniu, alebo ju môžete schovať v mrazničke na neskôr.

Skyr sóda chlieb

chliebIngrediencie:

450 g hladkej múky

1 čajová lyžička jedlej sódy

1/2 čajová lyžička soli

300 ml Skyr natur

80 ml vody

Postup:

Predhrejeme rúru na 190°C. Do misky dáme múku, soľ a jedlú sódu, všetko premiešame vidličkou. Zmes zalejeme Skyrom, vodou a všetko rýchle dôkladne premiešame, pokým nevznikne cesto. V prípade potreby môžeme prisypať trochu múky na spevnenie. Cesto vyklopíme na zľahka pomúčený valec a ručne ho váľame asi pol minúty. Potom ho v tvare nízkeho bochníka dáme na vopred vymazaný plech a nožom na jeho povrchu dvakrát zarežeme do tvaru X. Chleba pečieme asi 45 minút, potom ho necháme pár minút vyhladiť, zabalíme do mierne vlhkej utierky a počkáme, pokiaľ nevychladne úplne. Následne ho už môžeme krájať na plátky a podávať.

(Zdroj: Klára Škuleczová, ACCEDO Slovakia Communications; Pripravila: Valéria Nagyová)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*