Šariš Zlatá 12 % zabodoval na Slovensku i vo svete

Bratislava, Admin – Aj viac ako 50 rokov od uvarenia prvej várky je pivo Šariš jedným z najobľúbenejších pív domácej produkcie. Najviac sa do sŕdc slovenských pivných fajnšmekrov zapísala Šariš Zlatá 12 % s novou receptúrou. Aj vďaka nej sa teší z jedného úspechu za druhým. Okrem pravidelných umiestnení na popredných priečkach v slovenských degustačných súťažiach získal obľúbený zlatý mok v obrovskej medzinárodnej konkurencií aj prestížne ocenenie v zahraničí.

Spotrebitelia dlhodobo oceňujú poctivú kvalitu domáceho ležiaka, piva Šariš, ktoré nedávno oslávilo 50. výročie od uvarenia prvej várky. Svedčí o tom aj fakt, že Šariš Zlatá 12 % zaznamenala viac ako 20-percentný nárast objemu predaja z pultov predajní.

Svoj podiel na neodolateľnej chuti a jedinečnej iskre Zlatej 12-tky majú bezpochyby aj šarišskí sládkovia, ktorí svoju prácu robia telom aj dušou. Do novej Zlatej 12-tky totiž pridali viac karamelového sladu z vlastnej sladovne vo Veľkom Šariši, čím pivo získalo plnú a najmä bohatšiu chuť. Zaujme aj svojou zlatistou farbou, intenzívnou chmeľovou arómou a príjemnou horkosťou, za ktorou stojí trojité chmelenie.

Jedinečnú chuť zlatého moku si však neuvedomujú iba oni a spotrebitelia, ale aj odborníci. Dôkazom je najaktuálnejšie ocenenie, ktoré Šariš Zlatá 12 % získala na dvanástom ročníku prestížnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka 2018. V kategórii svetlých filtrovaných pív do 12 % obsadilo najobľúbenejšie východoslovenské pivo striebornú priečku.

„Dobré a kvalitné pivo má byť nielen o výnimočnej chuti, ale aj o prvotriednej kvalite surovín, z ktorých je vyrábané. Práve na súlade týchto dvoch atribútov si Pivovar Šariš zakladá najviac. Veľmi nás teší, že výnimočnosť nášho piva, ktorú oceňujú najmä zákazníci, potvrdila aj odborná porota, a to nie len doma, ale aj v zahraničí,“ uviedol šarišský sladovnícky majster Ján Čerkala.

Šariš uspel aj v medzinárodnej konkurencii

O skvelej chuti Zlatej 12-tky sa presvedčila odborná porota aj na prestížnej medzinárodnej súťaži Monde Selection 2018. Uznávaných 70 expertov z celého sveta podľahlo jej chuti a v obrovskej konkurencií pív slovenská Šariš Zlatá 12 % s originálnou receptúrou spečatila svoj medzinárodný úspech striebornou medailou.

Pivovar Šariš sa pritom zapísal na svetovú pivnú mapu hrubými písmenami už pred desiatkami rokov. Kľúčovými sa pre pivovar stali 80. roky. Bola postavená nová sladovňa s ročnou kapacitou 16 500 ton sladu, čo dostalo výrobu na novú úroveň. Závod na východe Slovenska sa zároveň radí medzi jeden z prvých pivovarov v ČSSR, ktorý začal používať cylindricko- kónické tanky a prešiel na tzv. jednofázový spôsob výroby piva, pri ktorom sa výrazne skrátil cyklus procesu kvasenia a dokvasovania. Aj vďaka týmto inováciám sa pivovar v Šariši stal druhým najväčším na Slovensku s kapacitou milión hektolitrov piva ročne a svoju cestu si prerazil aj do zahraničia.

Birell sa stal najlepším nealkom na Slovensku
Lídrom nealkoholických pív na Slovensku sa bezkonkurenčne stal Birell. S chuťou skutočného piva oslovil väčšinu poroty zloženú z pivných sládkov a nezávislých odborníkov a prevalcoval svoju konkurenciu. Experti tak potvrdili, že 100 % chute znamená viac ako 0,0 % alkoholu. Birell triumfoval v kategórii Nealkoholické pivá, v ktorej si zlato odniesol Birell Polotmavý, na druhom mieste skončil Birell Svetlý. Jednotkou aj v kategórii Miešané nealkoholické nápoje typu radler a ochutené nealkoholické pivá sa stal Birell Polotmavý Citrón a striebro si odniesol Birell Pomelo & Grep.
Unikátnosť Birella tkvie v tom, že sa vyrába rovnakým postupom ako tie najlepšie alkoholické pivá. Rozdiel je iba v použitých pivovarských kvasinkách. Vďaka nim sa môže pýšiť všetkými vlastnosťami pravého piva – plnou chuťou, rezkosťou a príjemnou horkosťou. „Pri výrobe nášho nealkoholického piva používame špeciálny kmeň kvasiniek Birell, ktorý je citlivý i na veľmi nízky obsah alkoholu. Dochádza tak k samovoľnému ukončeniu kvasného procesu a tým aj k zastaveniu ďalšej produkcie alkoholu. V použitých surovinách či v celkovej dĺžke kvasenia a zrenia piva sa Birell od alkoholických pív prakticky nelíši,“ vysvetľuje autor receptúry Ivo Kaňák.

(Zdroj: Alexandra Gallisová, PRClinic; Pripravila: Valéria Nagyová)

 

 

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*