Poznáme najlepšie slovenské pivá tohto roku

Bratislava, Admin – Najlepšie tohtoročné slovenské pivá dostali už svoje ocenenie. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu rozdalo zlaté, strieborné a bronzové pivné korunky v desiatich súťažných kategóriách a vzdalo hold trom osobnostiam slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Do jedenásteho ročníka tejto prestížnej degustačnej súťaže nominovalo 27 veľkých, malých, a  remeselných pivovarov 137 vzoriek svojich pív.

Tajomstvo dobrého a kvalitného piva spočíva nielen v kvalite jeho štyroch prírodných surovín – vody, sladu, pivovarníckych kvasníc a chmeľu – ale hlavne v remeselnom majstrovstve pivovarníkov. Špecifickou kombináciou všetkých ingrediencií a spôsobom varenia dokáže sládok vyčarovať nápoj s originálnou chuťou. A práve toto umenie a jeho výsledky hodnotili v máji tohto roka odborníci. Odborná degustačná porota bola zložená z pivných sládkov, ktorých nominovali zúčastnené pivovary, a z nezávislých odborníkov na pivo zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.

Degustačná komisia zložená z 29 profesionálnych pivných expertov vyberala počas dvoch dní najlepšie slovenské pivá, ktoré získali ocenenie Slovenská pivná korunka v 10 súťažných kategóriách. Najsilnejšie boli zastúpené spodne kvasené pivá, až 102 pív z celkového počtu, ktorých výroba a konzumácia má u nás dlhú históriu. Najviac dominovali svetlé spodne kvasené pivá, z ktorých prihlásili pivovary až 51 vzoriek. Nasledovali tmavé a polotmavé pivá s počtom 21 vzoriek. Obľúbené radlery a ochutené pivá mali zastúpenie 12 vzorkami a nealkoholické pivá, či už klasické alebo ochutené, súťažili s 18 vzorkami. Vrchne kvasené pivá reprezentovalo 27 pív a kategória pšeničných pív mala 8 vzoriek.

„Slovenská pivná korunka aj tento rok potvrdila, že Slovensko patrí vo výrobe, spotrebe a rozmanitosti piva ku krajinám, kde sa pivo teší veľkej obľube.“, hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktoré súťaž organizuje. Ďalej dodáva: „Svedčí o tom 29 prihlásených pivovarov, ktoré súťažili s 137 druhmi pív, ale aj fakt, že ľudia na Slovensku obľubujú  nielen tradičné svetlé pivo, ale majú záujem ochutnávať aj nové druhy a štýly pív.“

Dôležitosť podpory a neustáleho rozvoja slovenského pivovarníctva vyzdvihuje taktiež Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorá aj tento rok prevzala záštitu na Slovenskou pivnou korunkou. „Sladovníctvo a pivovarníctvo patria k tomu najkvalitnejšiemu čo slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo ponúka. Prácu u nás dávajú cez 19 000 ľuďom a pracujú z 80 % slovenskými surovinami. Som veľmi rada, že u nás počet pivovarov narastá a okrem štyroch veľkých a malých pivovarov máme už aj 66 remeselných. Práve pivovarníci dávajú zlatu našich polí pridanú hodnotu. A to je našim cieľom, vytvárať hotové produkty u nás doma. Nie vyvážať základne suroviny za hranice a odtiaľ znova dovážať spracované potraviny.“

Aj tento rok Slovenské združenie výrobcov piva a sladu počas galavečera oceňovalo  osobnosti, ktoré sa významne pričinili o rozvoj slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Ocenenia Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva tento rok získali Ján Janík (in memoriam), Ján Koma a Milan Slávik. 

Slovenská pivná korunka 2017
Ocenené osobnosti Slovenského pivovarníctva a sladovníctva 

Ján Janík (In memoriam)

Ján Janík bol 19 rokov riaditeľom a konateľom spoločnosti SAHM Slovensko s.r.o, ktorá je kľúčovým dodávateľom pohárov pre výrobcov piva v Slovenskej republike. Vybudoval nadštandardné vzťahy s partnermi z pivovarníckej oblasti nielen v rovine obchodnej, ale hlavne ľudskej. Vďaka nemu patrila spoločnosť SAHM Slovensko medzi prvých členov, ktorý vstúpili do Slovenského združenia výrobcov piva a sladu ako takzvaný pridružený člen. Počas takmer dvoch desaťročí v Združení vždy ochotne spolupracoval s pivovarmi pri vytváraní návrhov  nových pivných pohárov a aktívne sa podieľal na celkovej propagácii slovenského piva.

Milan Slávik

Milan Slávik aktívne pôsobí v slovenskom pivovarníctve už 30 rokov. V 1987 začal svoju kariéru v pivovare Hurbanovo. V 2005 sa stal výrobným a technickým riaditeľom spoločnosti HEINEKEN Slovensko, kde pôsobí dodnes. V období od 2013 do 2015 pôsobil aj ako výrobný a technický riaditeľ spoločnosti HEINEKEN v Českej republike a v Maďarsku. Milan Slávik sa počas uplynulých troch desaťročí významne podieľal na posilňovaní kvality a modernizácie výroby piva u nás, dlhodobo reprezentuje záujmy slovenského pivovarníctva a sladovníctva a je členom Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Ján Koma

Ján Koma celý svoj pracovný život zasvätil pivu a výraznou mierou prispel k tomu, že na pivnej mape Slovenska zostali fungujúce pivovary Šariš a Steiger a vybudovalo sa niekoľko mini pivovarov. Ani po odchode do dôchodku Ján Koma neprestal byť činným v tejto oblasti a podieľa sa na budovaní a fungovaní mini pivovarov v Európe a Ázii.

11. ročník Slovenskej pivnej korunky

Výsledky 11. ročníka Slovenskej pivnej korunky 2017 boli zrealizované na základe celoslovenskej anonymnej degustácie pív.

I. kategória: Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 10 %)

  1. Zlatý Bažant 10 % – Heineken Slovensko, a.s.
  2. Corgoň 10 % – Heineken Slovensko, a.s.
  3. Šariš 10 % – Pivovary Topvar, a.s.

II. kategória: Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 12 %)

  1. Zlatý Bažant 12 % – Heineken Slovensko, a.s.
  2. Steiger 11 % výčapný ležiak svetlý – Pivovar STEIGER, a.s.
  3. Corgoň 12 % – Heineken Slovensko, a.s.

III. kategória: Tmavé a polotmavé pivá filtrované pivá

  1. Zlatý Bažant Tmavé – Heineken Slovensko, a.s.
  2. Šariš 12 % tmavý ležiak – Pivovary Topvar, a.s.
  3. Šariš Jantár 12° polotmavý ležiak – Pivovary Topvar, a.s.

IV. kategória: Miešané alkoholické nápoje typu radler a ochutené pivá

  1. Smädný Mních Radler Grep – Pivovary Topvar, a.s.
  2. Smädný Mních Radler Baza Citrón Mäta – Pivovary Topvar, a.s.
  3. Zlatý Bažant Radler Grapefruit – Heineken Slovensko, a.s.

V. kategória: Nealkoholické pivá

  1. Zlatý Bažant Nealko – Heineken Slovensko, a.s.
  2. Birell Polotmavý – Pivovary Topvar, a.s.
  3. Birell Svetlý – Pivovary Topvar, a.s.

 VI. kategória: Miešané nealkoholické nápoje typu radler a ochutené nealkoholické pivá

  1. Steiger Radler Tmavé Nealko Citrón   – Pivovar STEIGER, a.s.
  2. Birell Polotmavý Citrón – Pivovary Topvar, a.s.
  3. Zlatý Bažant Radler 0,0 % Citrón – Baza – Mäta – Heineken Slovensko, a.s.

VII. kategória: Svetlé pivo nefiltrované spodne kvasené

  1. LUXOR 12 % – PIVOVAR ŠEMRÁK/SOZONT, s.r.o., Košice
  2. Blonďák 12o – Turák&Vnuk/agaSSe s.r.o., Stará Turá
  3. HELLES 10 % – Remeselný pivovar Hellstork/HELLSTORK, spol. s. r. o., Turá Lúka

VIII. kategória: Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo spodne kvasené

  1. Patrón tmavý 13o – PATRÓNSKY PIVOVAR; DUNAJSKÝ PIVOVAR/PIVOVAR PATRÓNKA s.r.o., Bratislava
  2. LUXOR 13 % – Pivovar ŠEMRÁK/SOZONT, s.r.o., Košice
  3. BAŤAK tmavý špeciál 13o – pivovar BAŤAK/AZUL s.r.o, Partizánske

IX. kategória: Vrchne kvasené pivá

  1. Red Rye Bastard – Wywar/OIL JPM, s.r.o., Holíč
  2. 15 Years in Hell – Wywar/OIL JPM, s.r.o., Holíč
  3. Damian San Diego IPA 14o – Damian Gypsy Brewery/CONVI s.r.o., Bratislava

X. kategória: Pšeničné pivá

  1. TATRAS Weizen – TATRAS/Minipivovar TATRAS s.r.o., Poprad
  2. Žltý Kabát – Pivovar FRANZ/ECOLUTION s.r.o., Lučenec
  3. Pšeničák 11º – Turák&Vnuk/agaSSe s.r.o., Stará Turá

(Zdroj: Katarína Remiaš, 1st CLASS AGENCY; Pripravila: Valéria Nagyová)

Zanechajte nám Váš dotaz

Vaša emailová adresa nebude publikovaná


*